Friss hírek

2011.03.11. 12:54

Szovjet katonák síremlékét újították fel adományokból, Tabajdon

<p>II. világháborús, szovjet katonai síremléket újítottak fel adományokból Tabajdon. A falu lakosai fogtak össze, hogy az ismeretlen katonák egyre pusztuló sírhelyét megmentsék. Munkával és pénzzel is segítettek, a megye melléjük állt. A síremlék mostanra készült el, a felújítás alkalmából pénteken koszorúzással egybekötött, kegyeleti megemlékezést tartanak.</p>

26 sorkatona és két altiszt sírhelye van a község református temetőjében. Csak annyit lehet tudni róluk, hogy a szovjet hadsereg katonái voltak, hogy pontosan milyen nemzetiségűek, azt nem.

A megyei közgyűlés elnöke külön keretéből támogatta őket 80 ezer forinttal, ehhez a lakosok adtak össze még egyszer ennyit. Helyi vállalkozók és emberek végezték el a munkát és az emlékmű környezetét is rendbe tették- mondta a Független Hírügynökségnek Temesszentandrási György, polgármester. Hozzátette: erkölcsi kötelességüknek érezték ezt, főleg azok után, hogy a volt Szovjetunió területén helyreállítottak magyar sírokat is. A régi vörös csillag helyére ortodox keresztet helyeztek, a táblára pedig azt vésték: A becsületes szovjet-orosz katonák tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!