Kismalacok az Állatkertben

Már a látogatók is találkozhatnak a július 3-án született öt kis mangalica malaccal a Fővárosi Állatkertben. Ica, az anyakoca 114 nap, azaz három hónap, három hét és három nap vemhesség után hozta világra kicsinyeit – közölte kedden a fővárosi állatkert.

Az állatkert Parasztudvarában a mangalicák mellett más háziállatokat, köztük magyar tarkamarhát, hucul lovat, cigája juhot és többféle háziszárnyast is bemutatnak. A szakemberek ugyanis fontosnak tartják, hogy gazdasági haszonállatokat is láthassanak a gyerekek, a nagyvárosi ember számára ezek is egzotikumot jelentenek.

A mangalica jellegzetes, göndör szőrű zsírsertés. Sokan ősi magyar fajtaként emlegetik, pedig a tenyésztése csak a XIX. század elején kezdődött meg. A zsírja egykor igen keresett volt, így nem véletlen, hogy a XX. század első felében még a hazai állomány nagy részét mangalicák alkották.

A sovány sertéshús iránti kereslet növekedésével csökkent a jelentősége, olyannyira, hogy 1973-ban már csak 39 koca élt az országban. A fajtát ettől kezdve csak géntartalékként, illetve “kulturális örökségként” tartották fenn. Újabban ismét megnőtt az érdeklődés iránta, mert kiderült, hogy a mangalica – más fajtákkal keresztezve – kiválóan alkalmas a serrano nevű spanyol sonkakülönlegesség előállítására.