Kiskunhalasnak havi 30 millió vesztesége lesz a kórházon a Hospinvest után

A kórház működtetéséből várhatóan havi 30 millió forint vesztesége lesz a kiskunhalasi önkormányzatnak. Ettől függetlenül úgy döntöttek, az összes szerződésüket felbontják a Hospinvesttel. A kórházat a tervek szerint szeptember 1-től üzemelteti majd az önkormányzati tulajdonú cég.

Csütörtökön délelőtt szóban közölte a Hospinvest vezetése a kiskunhalasi önkormányzattal, hogy nem tudott befektetőket találni a kórháznak. A néhány héttel ezelőtt elszállított röntgengépeket sem tudják visszavinni a kórházba. Ezért az önkormányzat a korábbi határozatuk alapján úgy döntött, az összes szerződést felbontja a Hospinvesttel és egy száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég működteti tovább a kórházat.

Kiskunhalas képviselőtestülete június 22-én hozott határozatot, miszerint a Hospinvestnek július 10-éig kell a befektetőt hoznia és a korábban elszállított képalkotó berendezést visszaszállítania a kórházba, ellenkező esetben szerződésszegést követ el és a város jogosult felmondani a szerződést.

Kiskunhalas alpolgármestere Lukács László a Független Hírügynökségnek azt mondta, minden dolgozónak megmarad a munkája, a kórházat működtető céget pedig az elkövetkező napokban bejegyeztetik a cégbíróságon és terveik szerint szeptember 1-től teljesen át tudják venni a kórház működtetését. Az eddigi számítások szerint havonta 30 millió forintos vesztesége lesz az intézménynek, de mivel súlyponti kórházról van szó, kötelességük azt működtetni.

Korábban a hatvani önkormányzat és a gyöngyösi jelentette be, hogy felbontja a szerződést a magáncéggel, mert nem látja biztosítva a városban, a Hospinvest Zrt. által működtetett kórház jövőjét. A hét elején pedig a Heves Megyei Közgyűlés döntött arról, hogy felbontja a szerződést a Hospinvest Zrt-vel, amely az egri kórházat üzemeltette.

A cég akkor roppant meg, amikor februárban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bejelentette, hogy eladta Hospinvest-érdekeltségét. Áprilisban a több kórházat működtető cég csődvédelmet kért, miután a CIB Bank az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által a cégnek átutalt összeget teljes egészében az általa lejárttá tett hitel törlesztésére fordította.Sporthírek