Friss hírek

2009.05.29. 20:06

A Hannibal-ügy folytatódik: Líbiában egyezkedik a svájci külügyminiszter

<p>Líbiában tárgyal a svájci külügyminiszter, és meglátogatott két svájci állampolgárt, akiket csaknem egy éve nem engednek ki az országból. Ezt a berni külügyminisztérium közölte pénteken.</p>

A két scájci állampolgár több mint 300 napja képtelen megszerezni a kiutazási vízumot. A svájci külügy pénteki bejelentése szerint Micheline Calmy-Rey - akit elkísért egy orvos és a két svájci házastársai is - szerda óta tartózkodik Tripoliban, és a megbeszéléseken jelentős haladást ért el a két ország közötti vitás kérdések tisztázása ügyében. A berni külügy közlése szerint "a svájci külügyminiszter találkozott hazája két állampolgárával, hogy személyesen győződjön meg lelki és fizikai állapotukról, majd támogatásáról biztosította mindkettőjüket". A közlemény arról nem szólt, hogy a két svájci mit mondott Micheline Calmy-Rey-nek, és hogy milyen állapotban vannak.

A vitás kérdések lényege, amellyel Svájc szerint két állampolgáruk visszatartása is összefügg, Hannibal Kadhafi ügye. A líbiai vezető, Moamer Kadhafi 32 éves fiát és állapotos felségét tavaly júliusban egy genfi szálloda két alkalmazottjának feljelentése alapján vették őrizetbe. Állítólag Hannibal Kadhafi az ötcsillagos President Wilson hotelben megütötte őket. Sőt, a svájci lapok szerint a Kadhafi-fiú két testőre összetűzésbe keveredett a helyszínre érkező rendőrökkel.

Kadhafi fiát és feleségét két nappal később, félmillió frankos óvadék ellenében elengedték, majd szeptemberben ejtették ellenük a vádat, miután a két alkalmazott visszavonta a feljelentést. A két sértettet ügyvédjük szerint "korrekt módon kárpótolták". A líbiai vezetés bocsánatkérést követelt, majd októberben legalább 900 milliárd forintnak megfelelő összeget vont ki a svájci bankokból Líbia. A lépést nem titkoltan megtorlásnak szánták a Hannibal-ügy miatt. Líbia októberben azt is bejelentette, hogy felfüggeszti a Svájcba irányuló olajszállításokat, decemberben pedig technikai okokra hivatkozva felfüggesztette a Swiss, a svájci nemzeti légitársaság gépeinek leszállását Tripoliban

Hannibal Kadhafi egyébként nem ismeretlen az európai bíróságok előtt. 2005-ben két párizsi luxushotelben történt incidens miatt vették őrizetbe. A líbiai vezető fia előzőleg azzal szerzett kétes hírnevet magának a francia fővárosban, hogy 140 kilométeres óránkénti sebességgel száguldozott a Champs Élysées-n, mielőtt a rendőrség megállította volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!