Kiskertekbe ajánljuk télire

Akt.:
Igen látványos növény a tűztövis
Igen látványos növény a tűztövis - © Fotó: magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Télen is lehet színes a kertünk, például a bogyósokkal.

Ahogy arról két hete írtunk, kreatívnak kell lennünk, hogy a kert télen se legyen sivár és kopár, hogy egy kis színt tudjunk bele vinni. A legjobb módja, ha a díszcserjék közül választunk olyanokat, melyek télire színes bogyókat hoznak. Nemcsak színnel, hanem rengeteg madárral is meg fognak örvendeztetni minket. Következzen még néhány ajánlat a kertünkbe.

Japán szentfa: 1-1,5 méter magasra nő, örökzöld növény, a bambuszhoz semmi köze, a borbolyafélék családjába tartozik. Japánba újév táján a házi oltárt díszítették vele. Gyéren felálló ágú cserje, apró fehér virágai májusban nyílnak. A novembertől beszínesedő termésbugák, borsó nagyságú bogyói egész télen át ékesítik a bokrot. Normál kerti talajt, rendszeres öntözést igényel.

Színes bogyótermése van

Tűztövis: sűrű ágrendszerű, metszést jól tűrő, tövises, 2-3 méter magasra növő örökzöld bokor. Legfőbb díszítőértékét színes bogyótermése adja, mely lehet piros, sárga, narancssárga. Napos helyen fejlődik legszebben, de az árnyékban is megél. A talaj típusára nem túl érzékeny. Ültethetjük szoliterként, vagy a különböző színű terméssel rendelkező fajtákkal cserjecsoportba, vagy sövényként.

Kányabangita: mereven felálló tőhajtásai és bókoló oldalhajtásai vannak. Kifejlett korára magassága 4-5 méter. Virágai sárgásfehérek, 3-5 milliméter átmérőjűek, 7-12 centiméteres bogernyőben csoportosulva, a szélén steril, 1,5-2 centiméteres virágokkal, melyek májusban, júniusban nyílnak.

Termése 1 centiméteres piros bogyó, ami télen is az ágakon marad. A humuszban gazdag, tápdús talajt és a tűző napot kedveli, de a félárnyékot is jól tűri. Mészkedvelő növény.

Gazigazító