Helyi közélet

2011.06.26. 14:22

A szülők hosszúnak tartják a szünetet

<p>Miskolc, Parasznya, Perkupa -&nbsp;Nem minden szülő tudja elhelyezni óvodás gyermekét egy hónapra.</p>

Miért zárnak be az óvodák négy hétre, amikor a nyári munkálatokhoz kevesebb idő is elég lenne? - kérdezik a kisgyermekes szülők. Főleg azoknak okoz gondot az óvodai szünet, akik dolgoznak, és munkáltatójuk csak pár nap szabadságot ad ki a nyári hónapokban, vagy még annyit sem.

Kell a pihenés

Miskolcon a tavalyi 5 hetes zárás miatt nagy volt a szülői felháborodás, ezért az idén 4 hétig tartanak szünetet az óvodák, mondta lapunknak Tóth Józsefné, a Szivárvány Óvoda vezetője. Ennyi időre azonban mindenképpen szükség van (és a törvény is lehetőséget ad rá), hiszen az intézményekben ilyenkor folyik a festés, a karbantartás, a nagytakarítás, ami például egy 8 csoportos óvodában komoly feladat, és sokszor még a 4 hét sem elég. Ezenkívül a pedagógusok is az óvodai szünet alatt veszik ki a szabadságukat, és ami szintén fontos, a gyerekeknek is szükségük van egy kis pihenésre, hívta föl a figyelmet az óvodavezető. Mint fogalmazott: hiába tűnik úgy, hogy az óvodában a gyerekek csak játszanak, számukra az óvodába járás kötelezettség. Hiszen fel kell kelniük, alkalmazkodniuk kell az óvodai szabályokhoz és társaikhoz.

Megtudtuk: Miskolcon július 25-étől augusztus 21-éig tartanak zárva az óvodák. Azok a szülők, akik nem tudják biztosítani gyermekük elhelyezését erre az időre, az Avason található Középszer utcai, valamint a Kilián lakótelepen található Lorántffy utcai óvodába vihetik gyermeküket.

Csak egy hétre

Érdeklődtünk kistelepüléseken is. Parasznyán egy hónapos szünetet tart a kétcsoportos óvoda. Hogy miért, arra nem kaptunk választ, azt mondták, kérdezzünk tőlük okosabbakat. Így Perkupán érdeklődtünk, ahol megtudtuk: az ottani óvoda csak egy hétre, a nagytakarítás idejére zár be augusztus elején. Ennyi időre meg tudják oldani a szülők gyermekeik elhelyezését, bár munkahelye csak néhányuknak van. Az óvoda akkor is nyitva tart, amikor lecsökken a létszám. Pénteken 6 gyermekük volt összesen. 

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában