Kisgyermeken élte ki nemi vágyát Borsodban – Hat év fegyházbüntetés első fokon szexuális erőszakért

Akt.:
Illusztráció - Kisgyermeken élte ki nemi vágyát Halmajon
Illusztráció - Kisgyermeken élte ki nemi vágyát Halmajon - © Fotó: hetek.hu
Halmaj, Miskolc – A Miskolci Törvényszék első fokon – nem jogerősen – 6 év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki 2012. március 9-én Halmajon az élettársa gyermekét – nemi vágyának felkeltése, illetőleg kielégítése érdekében – szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette.

A bíróság a vádban foglalt tényálláshoz képest szűkebb körben tudta megállapítani a vádlott bűnösségét, hiszen a vádirat szerint ezeket a cselekményeket a vádlott a gyermek 5 éves korától kezdődően folyamatosan vitte véghez éveken keresztül, kihasználva azon alkalmakat, amikor élettársa nem tartózkodott otthon. A bírósági eljárás időpontjában azonban már a 14 életévét betöltött sértett élt a mentességi jogával és nem tett vallomást, ezért a korábbi vallomásai sem voltak felhasználhatóak a büntetőeljárásban. A meghallgatott tanúk pedig kizárólag a 2012. március 9-én történtekről tudtak nyilatkozni, így a felelősség megállapítása is csak e körben történhetett.

A 12. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A büntetés kiszabása során a bíróság értékelte, hogy csak egy cselekmény vonatkozásában történt bűnösség megállapítása, továbbá enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást és hogy a vádlott büntetlen előéletű, míg súlyosító körülményként azt, hogy hozzátartozó sérelmére történt az elkövetés és hogy ezen szexuális jellegű cselekmények nem csak megyeszerte, de országosan is nagyon elszaporodottak.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért fellebbeztek, így az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.

– Szaniszló Bálint –