Kisebbségi választások – megvannak az első eredmények

Pest megyében öt, a fővárosban pedig összesen 11 kisebbség alakíthat kisebbségi önkormányzatot, az Országos Választási Iroda (OVI) adatai alapján. Az eddigi adatok szerint a cigány kisebbségnek már biztosan sikerült a maximálisan elérhető 53 mandátumot megszereznie országosan: a Farkas Flórián vezette Lungo Drom 28 helyet, Kolompár Orbán szervezete, az MCF Fórum 25 posztot szerzett.

A fővárosban a bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb és szlovák kisebbség érte el az önkormányzat megalakításához szükséges arányt. A Magyarországi Roma Parlament négy, az MCDSZ – Roma Polgári Tömörülés öt mandátumot szerzett. Ez utóbbi elnöke Makai István, aki Zsigó Jenőt, a Fővárosi Cigány Önkormányzat eddigi elnökét válthatja a poszton.

Pest megyében a bolgár, cigány, német, szerb és szlovák alakíthat kisebbségi önkormányzatot. Az egyenként kilenc tagú testületek ezentúl részt vehetnek a megyei közgyűlés ülésein – de szavazati joguk továbbra sem lesz. Elnököt az első, alakuló ülésen választanak majd.

A területi választási bizottságok folyamatosan üléseznek, hogy megállapítsák a megyei kisebbségi önkormányzatokat érintő szavazás eredményét. Ez hétfő este kerül fel a www.valasztas.hu internetes oldalra; a végleges adatokat az Országos Választási Bizottság (OVB) teszi közzé szerdán.

A kisebbségi választáson az a több mint 10 ezer küldött 98 százaléka vett részt, akik októberben kisebbségi önkormányzati képviselők lettek. A törvény szerint megyei önkormányzatot az a kisebbség alakíthat, amelyiknek az adott megyében legalább 10 településen van önkormányzata. Ha négy megyében létrejön a kisebbségi önkormányzat, országosat is alakíthat.