Kisebbségi választás elektorokkal

Kisebbségi választás elektorokkal
Területi és országos kisebbségi önkormányzati képviselőket választottak vasárnap. Megyénkben a szavazás rendben zajlott, rendkívüli eseményről nem érkezett hír.

Vasárnap tartották a területi és országos kisebbségi önkormányzati képviselők általános választását. A szavazás sok tekintetben eltér a hagyományos voksolástól, ugyanis az választhat, illetve választható, aki a települési kisebbségi önkormányzat tagja, azaz elektor. Ők szavazhattak tehát vasárnap, és ők dönöttek az országos és területi kisebbségi önkormányzati szervezetek összetételéről.

Maguk dönthetnek
Miskolcon reggel 8 óráig kellett várni az első szavazóra. Az ő személye azért fontos, mert neki kell hitelesíteni a szavazóurnát, amelyet csak ezután zárhatnak és pecsételhetnek le.

Ezúttal Bárkányi Péterre hárult ez a feladat, aki a lengyel kisebbségi képviselőkre szavazott. Mint mondta, a szavazás nagyon fontos, ugyanis a kisebbségek tagjai saját maguk dönthetnek arról, hogy kik képviseljék érdekeiket. Megítélése szerint ő is olyanokra szavazott, akik a lengyel kisebbség érdekeit jól tudják majd érvényesíteni.
Váradi Gábor a cigány kisebbségi választáson vett részt. Úgy vélte, hogy ezen a voksoláson el kell választani a nemzetiségi és az etnikai kisebbségeket, mivel az utóbbiak – amelyek közé tartozik a cigányság – másfajta problémákkal küzdenek, mint az előbbiek.

A cigányság esetében ugyanis a területi vagy az országos kisebbségi önkormányzatnak az a legfontosabb feladta, hogy hatékonyan segítsék azt a folyamatot, amely a romák felemelkedéshez vezetnek. Éppen ezért kellett körültekintően dönteni, hiszen azokra kellett voksolni, akik képesek ebben a munkában eredményesen résztvenni.
Az örményeket képviselik
Emődön – többek között – az örmény kisebbségi képviselők is szavaztak. Dobozi Zoltán érdeklődésünkre elmondta: azért tevékenykednek, hogy Magyarországon megismertessék az örmény kultúrát, az ottani hagyományokat, szokásokat.

Ezt erősítette meg dr. Vurom Gábor, aki az Armenia Népe Kultúrális Egyesület képviselőjeként adta le voksát. Szerinte a kisebbségek számára nagyon fontosak ezek a választások, hiszen most dönthetnek arról, hogy országos szinten kik képviseljék őket, és ha nem megfelelő embereket és szervezetek választanak, az akár ahhoz is vezethet, hogy érdekeiket nem tudják kellő súllyal érvényesíteni.


Rendkívüli esemény nélkül

Területi és országos kisebbségi önkormányzati képviselőket választása rendkívüli események nélkül zajlott le megyénkben – tudtuk meg dr. Bujdos Zsuzsannától, a területi választási bizottság vezetőjének jogi helyettesétől. A visszajelzések szerint az elektorok komolyan vették feladatukat, ugyanis a választás a települések nagyrészén már kora délutánra befejeződött. Rendzavarásról, jogsértésekről nem kaptak hírt a területi választási irodán.

HSz

További cikkek:
Cigány, lengyel, szlovák szavazás
Vasárnap választottak a kisebbségek
Hatkor nyitottak, tízkor már zártak is