Kisebbségi kormány alakult Lengyelországban

Hétfő délután kinevezte az új, kisebbségi lengyel kormányt Aleksander Kwasniewski államfő.

A parlamenti választáson kis különbséggel győztes Törvény és Igazságosság Párt (PiS) végül nem tudott koalícióban megegyezni a második helyezett Polgári Platformmal, ezért Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök kisebbségi kormányt alakított.

A 46 éves új kormányfő azt mondta, hogy a választók által követelt államháztartási reform végrehajtásához szakemberek segítségét fogja igénybe venni. Éppen ezért, 17 tagú kabinetjében 10 miniszter a jobboldali-populista PiS tagja, heten viszont függetlenek, de valamennyien konzervatív beállítottságúak.

Az új külügyminiszter a francia származású Stefan Meller, jelenlegi moszkvai nagykövet; a pénzügyminiszter egy közgazdász-professzornő, Teresa Lubinska; a belügyminiszter pedig a PiS parlamenti frakcióvezetője, Ludwik Dorn lesz.

Minthogy a konzervatív-liberális Polgári Platformmal meghiúsultak a koalíciós tárgyalások, a kisebbségi kormány csak úgy lehet életképes, ha azt “kívülről” támogatja az antiliberális-populista Önvédelem nevű szervezet, meg a bigottan katolikus Lengyel Családok Ligája.

A lengyel sajtó általában bíráló hangnemben kommentálta a kisebbségi kormányalakítást. A szakértők nagy többsége úgy véli, hogy a PiS-kormány “gyenge lesz és megalkuvó kompromisszumokat fog kötni a reformok ellenzőivel”.

A lengyel üzleti körök idegesen reagáltak a kormányalakítás hírére és a lengyel zloty erősen visszaesett az euróhoz és a dollárhoz képest.