Kisebbségi képviselők szavaznak

Hajdú-Bihar – Két kisebbség, a cigány és a román tekintetében tűztek ki területi önkormányzati választást március 4-ére Hajdú-Biharban – első ízben rendeznek ilyet. Ugyanezen a napon, vasárnap tartják az országos választást is.

A területi választás feltétele az volt, hogy a megyében legalább tíz településen működjön az adott kisebbségnek önkormányzata, s ez a cigány és a román kisebbség esetében teljesül, előbbi 50, utóbbi 11 helyen van. A választás során elektorok voksolhatnak, mégpedig listára.

Hajdú-Biharban a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség, az MCF a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, illetve a Magyarországi Románok Országos Érdekképviseleti Egyesülete állíthatott listát. A szervezetek listáin összességében legalább 9, egy listán pedig legfeljebb 27 jelölt szerepelhet.

Az elektorok – akik ott gyakorolhatják választójogukat, ahol tagjai lettek a település kisebbségi önkormányzatának – egy listára adhatják a voksukat azokon a településeken, ahol kisebbségi önkormányzat működik. Az eredményt hétfőn állapítják meg.