Kis híján agyonverték a Kommerszant újságíróját

Ismeretlenek brutálisan összeverték a Kommerszant orosz napilap egyik újságíróját Moszkvában – jelentette az újság szombaton. Oleg Kasin ellenzéki tüntetésekről, vitatott autópálya építésről tudósított, most mesterséges kómában tartják az orvosok.

Az orosz lap szerint Oleg Kasint két ismeretlen személy egy kemény tárggyal verte össze Moszkva központjában lévő lakása előtt. “Súlyosan megsérült, és kórházba szállították, a következő napokban pedig mesterséges kómában tartják” – írja a Kommerszant hozzátéve, hogy több helyen eltört az állkapcsa, eltörték mindkét lábszárát, az ujjait, megsérült a koponyája és súlyos agyrázkódást szenvedett.

“Teljesen világos, hogy akik ezt tették, azoknak nem tetszett amit mondott, és amit írt” – mondta Mihail Mihailin főszerkesztő az Eho Moszkvi rádiónak. “A történtek kapcsolatban állnak munkájával” – tette hozzá. A 30 éves Kasin főként tüntetésekről, ellenzéki találkozókról tudósított, ugyanakkor írt Dmitrij Medvegyev elnök tevékenységeiről is.

Az utóbbi hónapokban ő is többször beszámolt Oroszország egyik legvitatottabb beruházásáról – Moszkva mellett a Kimki-erdőn át autópályát akarnak építeni, de a terv ellen széleskörű tiltakozási hullám kezdődött. Az építkezés ellen szerveződött egyik csoport vezetőjét is megverték korábban, két éve pedig egy helyi újságírót hagytak helyben annyira, hogy amputálni kellett az egyik lábát és több ujját.

A Szovjetunió összeomlása óta már számos újságírót vertek meg vagy öltek meg Oroszországban. A legismertebb közülük Anna Politkovszkaja volt, akit 2006-ban lőttek agyon lakása előtt.