Friss hírek

2010.02.22. 05:34

GKI: Többségében javultak a bizalmi indexek

<p>Februárban kissé tovább javult a GKI konjunktúraindexe, de még mindig nem érte el a válság elõtti szintet - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készített legfrissebb felmérésébõl. Eszerint az év második hónapjában az üzleti szektorban és a lakosság körében is folytatódott a bizalmi részindexek tavaly májusa óta megfigyelhetõ emelkedése. A foglalkoztatási szándék például az építõipar kivételével mindenütt javult, és csökkent az emberek félelme a munkanélküliségtõl.</p>

Az üzleti szektorban az ipar kivételével minden ágazatban javultak a várakozások, az iparban háromnegyed évi javulás után februárban kissé romlott a közeli jövõ megítélése, de ennek mértéke sokkal kisebb, mint a januárban regisztrált javulás.

Az építõipar bizalmi indexe az õszi megtorpanás után februárban már harmadik hónapja emelkedik. A kereskedelmi ágazat helyzetértékelésében 2010 két hónapjában folytatódott a tavalyi enyhén optimista tendencia. Számottevõen javult a következõ negyedévben várható üzleti lehetõségek megítélése, s másfél év után elõször már többségben vannak az optimisták. Ugyancsak leginkább a közeljövõre vonatkozó forgalmi várakozások javultak a szolgáltató szektorban.

Az árcsökkenési várakozások eltérõen alakulnak: februárban az iparban kissé erõsödtek, az építõiparban nincs változás, a kereskedelemben viszont többségben vannak az áremelésre készülõk. Jelentõsen enyhült a lakosság inflációs várakozása, mértéke megegyezik a januári erõsödéssel.

A foglalkoztatási szándék a stagnálást mutató építõipar kivételével mindenütt javult. Az elbocsátást tervezõk aránya az iparban már csak négy, a kereskedelemben öt százalékponttal haladja meg a létszámbõvítésen gondolkodókét. A lakosság félelme is csökkent a mukanélküliségtõl. A magyar gazdaság kilátásait februárban a szolgáltatók kivételével minden ágazatban kedvezõbbnek ítélték a januárinál.

A lakosság fogyasztói bizalmi indexe tavaly áprilisban indult felfelé, a lendület decemberben megtört, februárban ismét kedvezõbb a saját várható helyzetére vonatkozó várakozás. Pénzügyi helyzetének megítélése nem változott, a rövid távú megtakarítási képesség megítélése pedig romlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!