Királyi világpremieren mutatták be a jubileumi Bond-filmet Londonban

Akt.:
Királyi világpremieren mutatták be a jubileumi Bond-filmet Londonban
London, 2012. október 24., szerda (MTI) – Királyi világpremieren mutatták be kedd este Londonban a legújabb James Bond-epizódot.

A patinás nyugat-londoni Royal Albert Hallban rendezett fényes bemutatón egyben őfelsége leghíresebb titkosügynökének 50. születésnapját is ünnepelték, az első Bond-film ugyanis 1962 októberében került a mozikba.

A jelenlegi Bond, vagyis a 44 esztendős Daniel Craig – aki a Skyfall című epizódban harmadszor alakítja a rettenthetetlen ügynököt – még nem is élt, amikor a Sean Connery megszemélyesítette első Bond fél évszázada megjelent a filmvásznon az akkor 36, ma 86 esztendős II. Erzsébet királynő szolgálatában.

A jubileumi Bond-évet azonban még különlegesebbé teszi, hogy a golyó-, ütés- és robbanásálló szuperkém nemrégiben – most első ízben – valóban találkozott az uralkodóval.

Az idén ugyanis London rendezte a nyári olimpiai játékokat, és a világszerte hatalmas sikert aratott nyitóünnepély legnagyobb visszhangot kiváltó eleme volt az a négy és fél perces – a kelet-londoni Olimpiai Stadion kivetítőin a globális tévéközvetítéssel egy időben bemutatott – filmjelenet, amelyben a királynő és a legendás 007-es ügynök együtt indult helikopterrel a londoni Buckingham-palotából az arénába. A jelenetben a stadion fölé érve, a brit nemzeti lobogó színeiben pompázó ejtőernyőiket kibontva egymás után “kiugrottak” a gépből.

Abban a pillanatban, ahogy “leértek”, az uralkodó – a megnyitó 80 ezres közönségének egetverő ovációja közepette – megjelent a stadion királyi páholyában, mégpedig pontosan ugyanabban a ruhában, amelyet a filmjelenetben is viselt.

Azóta hivatalosan is kiderült, hogy egészen a helikopteres részig valóban a uralkodó alakította saját magát, első ízben szerepet vállalva egy nem dokumentumjellegű filmben. Az ejtőernyős ugrást természetesen kaszkadőrök vállalták az idős királynő és Craig helyett.

A királyi család a Royal Albert Hall szerda hajnalba nyúló fényes premiergáláján is magas szinten képviseltette magát, megjelent ugyanis a díszvendégek élén Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő.

Craig a bemutató előtt a BBC-nek kijelentette: jóllehet harmadszor alakította James Bondot, ilyen nagyszabású premierben még nem volt része. “Ez eddig a legnagyobb és legjobb” – jellemezte a 23. Bond-epizód londoni bemutatóját a címszereplő.

Az előzetes brit sajtókritikák a filmet is felsőfokú jelzőkkel illették; volt olyan szakíró, aki egyenesen az eddigi legjobb Bond-filmnek nevezte a Skyfallt.
Az alkotás pénteken kerül a brit mozikba, az Egyesült Államokban november elején mutatják be.

Az előző, Quantum of Solace címmel 2008-ban bemutatott Bond-epizód megdöntötte az első hétvégi brit bevételi rekordot, a nézők ugyanis 15,5 millió fontot (5,5 milliárd forintot) hagytak a mozik jegypénztáraiban az első nyilvános vetítést követő hétvégén.

Az eddigi 22 Bond-epizód összesen csaknem ötmilliárd dollár bevételt termelt, és ezzel a sorozat – legalábbis anyagi szempontból – minden idők legsikeresebb filmeposza.

– MTI, Kertész Róbert –