Kipróbálhatja a súlytalanságot Stephen Hawking

Nemsokára kipróbálhatja a súlytalanságot a világ talán legismertebb elméleti fizikusa, Stephen Hawking, jelentették be csütörtökön. A betegsége miatt tolószékhez kötött brit tudós április végén vesz részt a repülésen.

“Olyan emberként, aki egész életében a gravitációval és fekete-lyukakkal foglalkozott, nagyon izgatott vagyok, hogy átélhetem a súlytalanságot”, mondta el közleményében Hawking. A fizikus egy floridai cég átalakított Boeing 727-esének a fedélzetén kerül majd rövid időre nulla gravitációs környezetbe.

Az április 26-ra tervezett utazást a Zero Gravity Corporation nevű űrturisztikai és szórakoztató cég fizeti a fizikusnak. A repülés ideje alatt több segítő is lesz a fedélzeten, hogy megkönnyítsék Hawking kalandját.

A 65 éves fizikus a jövőben tovább is juthat a súlytalanság megtapasztalásában: akár az űrbe is kiléphet. A Virgin Galactic nevű cég, ami 2009-ben indítja első turisztikai űrhajóját a Föld légterén kívülre felajánlott Hawkingnak egy utazást. A majdnem negyven millió forintos számlát a cég vezetője, Sir Richard Branson fizeti.