Nagyvilág

2013.04.19. 18:48

Apja politikai nézetei miatt nem járhat egy kislány iskolába Kínában

Sanghaj, 2013. április 19., péntek (MTI) - Apjának központi vezetést illető kritikája és a demokrácia melletti kiállása miatt nem járhat egy kislány iskolába Kínában - számolt be az esetről a South China Morning Post hongkongi napilap.

Sanghaj, 2013. április 19., péntek (MTI) - Apjának központi vezetést illető kritikája és a demokrácia melletti kiállása miatt nem járhat egy kislány iskolába Kínában - számolt be az esetről a South China Morning Post hongkongi napilap.

Az újság tudósítása szerint az apa, a 49 éves Csang Lin, az 1989-es Tienanmen téri eseményeknek is részvevője, négyszer ült az elmúlt években börtönben és szolgált munkatáborokban a kínai vezetés bírálata miatt, legutóbb 2009-ben szabadult. A férfit február végén a Hunan tartománybeli Hefejben vették őrizetbe a hatóságok, mondván, nem rendelkezik az ott-tartózkodáshoz szükséges engedélyekkel. Csangot lányával együtt szülőfalujába szállították, onnan múlt hét szombaton tért vissza Hefejbe. Mikor a kislány újra jelentkezett korábbi iskolájában, az igazgató megtagadta visszavételét, azt állítva, hogy "nem tudják garantálni a gyermek biztonságát".

Az eset után több tucat kínai jogvédő és jogász protestált a döntés ellen, az interneten terjed egy, a kislány nevében, egy támogatója által írt, Hszi Csin-ping kínai elnöknek és feleségének címzett levél, amelyben az ország legfelsőbb vezetőjét kérik, segítsen visszamenni neki az iskolába. A levél újra és újra megjelent a kínai interneten az elmúlt hetekben, a cenzorok törlésének ellenére. Ugyanígy, Csang mikroblogfiókját is törölték.

A South China Morning Post pénteki számában Csangot idézi, aki "minden reményét feladta" azt illetően, hogy lánya valaha is visszamehet iskolájába. A férfit támogatókat, s az iskola előtt demonstrálókat - mintegy két tucat embert - a hét közepén őrizetbe vették a helyi hatóságok, Csang így úgy döntött, maga is befejezi a demonstrációt. Az ügyben új elem egy "váratlan segítség" felbukkanása, Hung Csi-kun, a tajvani ellenzéki DPP párt tagja ugyanis úgy jelezte, segít Csangnak abban, hogy az eset nemzetközi visszhangot kapjon, és szívesen támogatná azt is, hogy az aktivista kislánya Tajvanon járhasson iskolába.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!