Helyi közélet

2015.07.21. 10:52

Rabszolgákkal termesztette a kannabiszt, 15 évet is kaphat

Sátoraljaújhely - Fogva tartotta a munkásait a marihuana ültetvény tulajdonosa.

Sátoraljaújhely - Fogva tartotta a munkásait a marihuana ültetvény tulajdonosa.Kábítószerrel visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Sátoraljaújhelyi Járási Ügyészség egy 60 éves helyi férfi ellen, aki tanyáján kábítószer ültetvényt alakított ki, melyet személyi szabadságukban korlátozott munkások gondoztak.

A vádlott férfi 2014 évben a tulajdonában lévő zempléni tanyán több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő személyt foglalkoztatott. A munkásokat gyakorlatilag szállás és élelmezés ellenében dolgoztatta. Egyiküket egy hajléktalan férfit rendszeresen ütlegelte, megöléssel fenyegette, a tanya elhagyását is megtiltotta. Ő a közel egy év alatt átélt érzelmi és fizikai kihasználás, sanyargatás következtében poszttraumás stressz szindrómában szenved. A többiek látva társuk bántalmazását, szintén rettegtek a vádlottól. Ellenvetés nélkül végrehajtották utasításait. A vádlott a hajléktalan férfit valamint a két másik sértettet, egy férfit és egy nőt, akik élettársak, fizikai munkával foglalkoztatta. A tanyán vadkendert termesztettek. A 172 tőből álló kannabisz ültetvényt a sértettek művelték. Alacsony intellektusuk miatt nem fogták fel, hogy milyen növényeket gondoznak. A vádlottal együtt a növényeket levágták és szárítani a közeli istállóépületbe vitték.

A rendőrség 2014. szeptemberében ütött rajta az ültetvényen és onnan összesen 268 tő, különböző száradási állapotban lévő kannabisz növényt foglaltak le. Ezek hatóanyag tartalma a jelentős mennyiség alsó határát meghaladja. A helyszínen tartott házkutatás során több helyen elrejtve lézerirányzékkal ellátott, hangtompítós puskákat és ezekhez tartozó nagy mennyiségű lőszert foglaltak le. Ezekre a vádlott engedéllyel nem rendelkezett.

A tanya tulajdonosát őrizetbe vették és a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását. Ellene jelentős mennyiségű kábítószerre, termesztéssel elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emeltek vádat. Az ügyészség fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt. A cselekmények büntetési tétele akár 15 évig terjedő szabadság vesztés büntetés.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában