Kinek nevezzelek?

Akt.:
Kinek nevezzelek?
© Fotó: Getty Images
Nálunk járt a minap a biztonságpolitika szakértője és sok egyéb mellett arról is szólt, az Észak-keleti régió ugyan vajmi keveset érez a menekültválságból, de az is lehet, ez az állapot nem tart sokáig, mert a jövőben várható egy másik áradat éppen keleti irányból. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Nógrádi György egészen konkrétan az ukrán válságot említette, hiszen hiába olyan tágas és nagy ország észak-keleti szomszédunk, előállhat a helyzet, hogy a háborús fenyegetettség miatt néhány ezer embernek ott is elfogy az élettere. Ilyenkor nincs más megoldás, menekülni kell arra, ahol lehet egy új esély egy jobb, biztonságosabb életre.

Ez az út Magyarország, Szlovákia és Lengyelország felé mutat elsősorban. Ma még ugyan nem, de ennek az évnek az elején azt sem igen hittük, délről sokan fognak jönni.

Ha mégis elindulnak kelet felől a menekülők, őket kiknek fogja nevezni a kormány: migránsoknak, akik elveszik a munkánkat, nem tartják tiszteletben a kultúránkat és a törvényeinket, vagy szegény kiszolgáltatott menekülőknek, akik ellen nemhogy kerítést nem kell építeni, hanem egyenesen kötelességünk róluk gondoskodni, nekik jobb életet biztosítani?

Ezek kérdések. Egyelőre.

– Bánhegyi Gábor –
hirdetés
hirdet�s