Kincset ástak ki az olasz régészek Kurdisztánban

Róma, 2012. október 30., kedd (MTI) – Kincset érő felfedezésnek nevezte az olasz sajtó azt az olasz régészeti ásatást, amely eddig ismeretlen ókori helyszíneket tárt fel a Kurdisztán iraki területén.

Az udinei egyetem régészeti expedíciója 239 helyen hozott felszínre leleteket. Többek között egy temetőt és öt vízvezetéket ástak ki. A leletek az ősi Mezopotámia területén kerültek elő, a Kr. e. 1. évezredben itt uralkodó asszír birodalom emlékei.

“Minden várakozásunkat felülmúlta az eddig talált gazdag leletanyag” – mondta az olasz újságoknak Daniele Morandi Bonacossi, az ásatások igazgatója.

A Ninive földje elnevezésű ásatás júliusban kezdődött az iraki Kurdisztánban zajló olasz régészeti projekt első lépcsőjeként. Az egyetem tíz évre kapott ásatási engedélyt a bagdadi kormánytól és az autonóm kurd tartománytól. Az olaszok Irak északi részén az ősi Ninive (Moszul) és Dohuk közötti 2900 négyzetkilométeres térséget tárják fel.

Morandi Boncassi elmondta, az ásatások célja az, hogy a területet az UNESCO által védett régészeti-környezetvédelmi parkká alakítsák át.

– MTI –Sporthírek