Kínai lapértesülés: hszincsiangi muszlimok harcolnak Szíriában

Peking, 2012. október 29., hétfő (MTI) – Egy hszincsiangi iszlám szakadár lázadószervezet egy ideje arra buzdította tagszervezeteit, hogy vegyenek részt a szíriai “dzsihádban”, az Aszad-rendszer elleni “szent háborúban” – értesült a kínai terrorelhárítás illetékesétől a Global Times című Pekingben megjelenő angol nyelvű napilap.

A Kelet-turkesztáni Iszlám mozgalom (ETIM), valamint a Kelet-turkesztáni Oktatás ás Szolidaritás Szövetsége (ETESA) az újság hétfői számában közölt írás szerint május óta küldi tagjait Szíriába, ahol mások mellett az al-Kaida tagjaival együtt harcolnak a kormányerők ellen.

Mindkét szervezet a nagyrészt muszlim ujgurok lakta északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület függetlenségét hirdeti.

“Az ETIM az al-Kaida támogatását élvezi, kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint emberrablásból és rablásból szerez pénzt. A szervezet olyan hszincsiangi szeparatista bűnözőket és szélsőségeseket toborzott, akik korábban titkos terrorista kiképzést kaptak” – állította egy névtelenül nyilatkozó hivatalos személy a Global Timesnak.

A szóban forgó emberek állítólag az al-Kaida parancsára Kínából Szíriába szöktek, ahol kapcsolatba léptek a dzsihádista erőkkel, hogy azután részt vegyenek a frontharcokban.

Az ETIM az amerikai sajtóban megjelent információk szerint 1990 és 2001 között több mint 200 terrorcselekményt hajtott végre, amelyeknek legalább 162 halálos áldozata és 440 sérültje volt.

Az ETIM-et Kínában 2009-ben hivatalosan terrorszervezetnek minősítették; ezt tette az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió, valamint Kazahsztán, Kirgizisztán és Afganisztán kormánya is.

Az ETESA – ugyancsak kínai hivatalos forrás szerint – isztambuli székhellyel működik, és meglehetősen kiterjedt a tevékenysége. Ebbe a médiától, az oktatáson és a nők ügyeivel való foglalkozáson át a kutatásig sok minden beletartozik. Célja a “muszlimok oktatása és képzése” Hszincsiangban és “felszabadításuk” egy muszlim állam létrehozásával.

-MTI-