Kínai küldöttség érkezik Kazincbarcikára

Kazincbarcika nemzetközi kapcsolatairól is hangzott el előterjesztés a pénteki képviselő-testületi ülésen. Barcikának jelenleg öt országban hat településsel van testvérvárosi együttműködése.

Az elmúlt két évben pedig újabb három országból kaptak megkeresést.
Burgkirchentől Nagyszentmiklósig Németországban Burgkirchen, Lengyelországban Krunow és Swidnica, Ukrajában Técső, Romániában Nagyszentmiklós, Szlovákiában Nagyrőce a testvérvárosai Kazincbarcikának. Az együttműködések elsődleges célja egymás kultúrájának, életének megismerése. A megállapodásokban kiemelt szerepet kap a kulturális és művészeti csoportok cseréje, meghívás ünnepségekre, fesztiválokra, művészeti alkotótáborokba, sportrendezvényekre. A felek azonban fontosnak tartják azt is, hogy a gazdasági szféra szereplői is aknázzák ki a testvérvárosi kapcsolat nyujtotta lehetőségeket.

A testvérvárosi együttműködés teremtette meg az alapját a Pollack Mihály Általános Iskola és a Burgkircheni Alapiskola között kialakult szoros – a magyar diákok számára elsősorban a német tanulást elősegítő– kapcsolatnak.

Ebből a kezdeményezésből nőtt ki a Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskola és Burgkirchen közötti diákcsereprogram, melynek során magyar szakmunkástanulók szakmai gyakorlaton vesznek részt burgkircheni vállalkozóknál, illetve burgkircheni diákok Kazincbarcikán teszik ugyanezt. A Surányi Endre Szakképző Iskola és Kollégium szerteágazó nemzetközi kapcsolatai között előkelő helyen szerepel a szakács- és pincértanulók cseréje Swidnica várossal.

Az elmúlt két évben írásbeli megkeresés érkezett Oroszországból a vologdai járásból Cserepovecből, Kínából Xiajin járás népi kormányától, valamint néhány hónapja levél érkezett Bulgáriából Dimitrovgrádból a 70-es években kialakult kapcsolat újrafelvétele érdekében. Kína Xiajin járásával a kapcsolatfelvétel megtörtént, a kazincbarcikai delegáció

tájékozódó látogatáson vett részt. A testvérvárosi kapcsolat felvétele érdekében a szándéknyilatkozatok aláírása folyamatban van, illetve a meghívó levelet már elküldte a barcikai önkormányzat kínai küldöttség fogadására.

B.Gy.