Kínai iskolákból indultak a Google elleni hackertámadások

Amerikai biztonsági szakemberek két kínai oktatási intézmény számítógépeihez vezették vissza a Google, és több tucatnyi más amerikai vállalat elleni hackertámadásokat – írta pénteken a New York Times címû amerikai lap.

Az egyik érintett iskola szoros kapcsolatban áll a kínai hadsereggel, de szakértõk nincsenek egyetértésben azzal kapcsolatban, hogy a mostani felfedezés bizonyítja-e a kínai kormány részvételét a számítógépes támadásokban.

A New York Times a nyomozást jól ismerõ, de neveik elhallgatást kérõ amerikai tisztségviselõkre hivatkozva közölte, hogy az amerikai cégek elleni hackertámadásokat egy kínai egyetem, és egy kínai szakközépiskola számítógépeihez vezették vissza. A lapnak nyilatkozó emberek elmondása szerint a támadások már áprilisban elkezdõdtek, egy hónappal hamarabb, mint ahogy azt korábban gondolták.

Az egyik oktatási intézmény a Kína egyik legjobb számítógépes programjával rendelkezõ elit Sanghaj Csiaotung Egyetem. Az intézmény színvonalára jellemzõ, hogy diákja pár hete nyertek meg egy, az IBM szervezte nemzetközi programozó versenyt. A másik pedig egy szakközépiskola, amelyet a kínai hadsereg támogatásával hoztak létre, és ahol a fegyveres erõknek képeznek számítógépes szakembereket.

A Times által megkérdezett biztonsági szakértõk szerint a felfedezés sok kérdést megválaszolatlanul hagy. A szakemberek szerint elképzelhetõ, hogy a szakközépiskolát csak álcának használják a kínai kormány hackerei. Mások szerint lehetséges, hogy az iskolákat egy másik ország hírszerzése használja, és az is lehet, hogy nagyszabású ipari kémkedésrõl van szó, és nem a hírszerzés áll az esetek mögött.

A Times megkeresésére az egyetem és a szakközépiskola is azt közölte, hogy nem hallottak az amerikai nyomozás eredményérõl. Az egyetem egyik professzora azonban közölte a lappal, hogy nem lepõdött meg a híren, kijelentve, hogy “elég megszokottnak számít, hogy a diákok külföldi weboldalakat törnek fel”.

Szakértõk és elemzõk, valamint magas rangú amerikai katonatisztek is úgy gondolják, hogy a kínai kormányzat támogat olyan hackereket, akik rendszeresen támadják az amerikai nemzetbiztonsági rendszert.. Az elmúlt években több tucatnyi olyan cybertámadást jegyeztek fel az amerikai kormányzat ellen, amelyek a gyanú szerint a kínai kormány támogatásával vagy beleegyezésével hajtottak végre – írta a Foreign Policy címû amerikai külpolitikai magazin internetes oldalán.