Kínai Győzelem Napja – Amnesztiát hirdettek a II. világháború végének évfordulójára

Peking, 2015. augusztus 30. Látogatók a Marco Polo (Lugou) híd közelében álló háborús emlékmúzeumban Peking külvárosában 2015. augusztus 29-én. Ezen a helyen kezdődött meg 1937. július 7-én egy incidenst követően a Kína és Japán közti totális háború. Kína a japán agresszorokkal szemben az 1930-as, 1940-es években folytatott ellenálló háborújára, egyben a II. világháború végére emlékezik szeptember 3-án.
Peking, 2015. augusztus 30. Látogatók a Marco Polo (Lugou) híd közelében álló háborús emlékmúzeumban Peking külvárosában 2015. augusztus 29-én. Ezen a helyen kezdődött meg 1937. július 7-én egy incidenst követően a Kína és Japán közti totális háború. Kína a japán agresszorokkal szemben az 1930-as, 1940-es években folytatott ellenálló háborújára, egyben a II. világháború végére emlékezik szeptember 3-án. - © MTI Fotó: Trebitsch Péter
Peking, 2015. augusztus 30., vasárnap (MTI) – Peking amnesztiát hirdetett a börtönbüntetésüket töltők négy csoportja számára a II. világháború befejeztének 70. évfordulója, a közelgő kínai Győzelem Napja alkalmából – számolt be a helyi média a törvényhozás hétvégi döntéséről, amely hivatalosan a kínai elnök, Hszi Csin-ping aláírásával vált hatályossá.

A Hszinhua hírügynökség szerint több ezer érintettről van szó, de pontos számukat még nem tudták megmondani, mert a tartományi összesítéseket még nem véglegesítették. Valamennyien az év végéig nyerhetik vissza szabadságukat; a legidősebb közöttük 95 éves.

A négy kategóriába olyanokat soroltak, akik nem jelentenek veszélyt a társadalomra, és 2015. január elseje előtt ítélték el őket. Közöttük vannak, akik részt vettek a japán megszállók elleni háborúban, illetve a Kuomintang elleni polgárháborúban, és mások, akik 1949 után részesei voltak “a szuverenitást védelmező háborúknak”. Kivételt képeznek a sikkasztók, a terrorcselekmények elkövetői és szervezett bűnözői csoportok egykori tagjai.

Közkegyelmet kapnak még, akik elmúltak 75 évesek, fizikai fogyatékosok, vagy nem képesek már önmaguk ellátására. Továbbá olyanok is, akik nem voltak még 18 évesek, amikor a bűncselekményt elkövették, és legfeljebb 3 évi szabadságvesztésre ítélték őket. Rács mögött maradnak viszont, akiknek ügye emberöléssel, nők megerőszakolásával, terrorcselekménnyel, illetve kábítószerrel kapcsolatos bűncselekménnyel hozható összefüggésbe.


kina2

Látogatók a Marco Polo (Lugou) hídon Peking külvárosában 2015. augusztus 29-én. Ezen a helyen kezdődött meg 1937. július 7-én egy incidenst követően a Kína és Japán közti totális háború. Kína a japán agresszorokkal szemben az 1930-as, 1940-es években folytatott ellenálló háborújára, egyben a II. világháború végére emlékezik szeptember 3-án. | MTI Fotó: Trebitsch Péter


A kínai Országos Népi Gyűlés (ONGY) kéthavonta ülésező állandó bizottsága szombaton befejeződött egyhetes ülésén döntött a törvényről. Az erről szóló bejelentéskor hangsúlyozták: a törvényhozók tudatosan figyeltek arra, hogy az amnesztia ne terjedjen ki olyanokra, akiket korrupciós bűncselekményekben találtak bűnösnek.

A Kínai Népköztársaság kikiáltása, 1949 óta ez a nyolcadik amnesztia, legutóbb 40 éve volt hasonló, amikor a háborús bűnösöket részesítettek közkegyelemben.

Kína a japán agresszorokkal szemben az 1930-as, 1940-es években folytatott ellenálló háborújára,
egyben a II. világháború végére emlékezik szeptember 3-án. Japán egy nappal korábban tett formálisan is eleget augusztus 15-én bejelentett, feltétel nélküli kapitulációjának. A kínai Győzelem Napja 2014 februárjától munkaszünettel járó nemzeti ünnep.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter