Kínai érdeklődés Ózd iránt

By Marosréti Ervin
A Kaszinóban tárgyalt egymással az ózdi és a kínai delegáció
A Kaszinóban tárgyalt egymással az ózdi és a kínai delegáció - © Fotó: M.E.
Ózd – A jövőbeni befektetési lehetőségekről tárgyalt egy ázsiai delegáció az észak-borsodi városban.

A jövőbeni együttműködés reményében, első körben tájékozódási szándékkal érkezett Ózdra egy kínai delegáció. Az ázsiai gazdasági nagyhatalom keleti szegletéből, Huaibei városából látogattak Magyarországra a szakemberek. Hazánkban, így az észak-borsodi régióban is először jártak, a rövid idő alatt igyekeztek minél jobban megismerni a környéket. Az ózdi város vezetés a Kaszinó épületében fogadta a látogatókat, ahol egy rövid prezentáció segítségével bemutatták a környéket. Ugyanezt megtették a kínaiak is, akik a délután folyamán egy városnézésen is részt vettek. A program kimondottan az ismerkedés jegyében zajlott, de elképzelhető, hogy a jövőben szorosabb kapcsolat is kialakul a két település között.

Hasonló profil

– A bemutatóból kiderült, hogy a miénkhez képest Ózd és térsége jóval kisebb területen helyezkedik el, a profilja viszont több ponton is megegyezik – árulta el érdeklődésünkre Bi Meijia, a Huabei Önkormányzat Népi Kongresszus Állandó Bizottságának az elnöke. – A vasgyártás és a bányászat itt is komoly múltra tekint vissza, a környezeti adottságok pedig néhány óra alatt lenyűgöztek minket. Most elsősorban tájékozódni érkeztünk ide, felmérjük a lehetséges gazdasági befektetések lehetőségeit. Úgy gondolom, jövőre akár konkrét lépések is születhetnek. Nehézipari, vagy más egyéb gyárak ide települhetnek. Persze nem szeretnénk a dolgok elé menni, de az első benyomásunk mindenképpen pozitív.

Először Ózdra

Az ózdi városvezetés több szálon is azon dolgozik, hogy a nagy munkanélküliséget valamilyen módon enyhíteni tudja a térségben. Két hónappal ezelőtt vetődött föl a kínaiak látogatásának a lehetősége, aminek örömmel tettek eleget.
– A Nemzetgazdasági Minisztériumból is kaptunk olyan jelzéseket, miszerint a észak-keleti régió iránt komolyan érdeklődnek a kínai befektetői csoportok – tette hozzá Fürjes Pál, Ózd polgármestere. – Ez az első ilyen alkalom, ezért kimondottan örülök, hogy a Huaibei-delegáció minket választott. Komoly fejlődési mutatókkal rendelkező városból érkeztek hozzánk, náluk is a kohászattal, a bányászattal, és az energetikával foglalkoznak. Nyilván nem szeretnénk a dolgok elébe menni, de nagyon bízom benne, hogy ez a mostani látogatás csak a kezdő állomás volt. Kína fejlődési üteme minket is feljogosít arra, hogy egy kicsit reménykedjünk. Már érdeklődtek a kohászati vonalról és a városban működő nagyüzemek gyártási folyamatáról és a termékösszetételről is.

-ME-