Kínában négy embert tartóztattak le az újabb melaminbotrány miatt

Szerdán a kínai rendõrség négy embert letartóztatott az ország északi részén a legújabb melaminnal szennyezett tejtermékek ügyében. A hivatalos közlemény szerint a letartóztatottakat “a higiéniai elõírásoknak nem megfelelõ élelmiszer elõállításáért és eladásáért” vonják felelõsségre.

A letartóztatottak közül hárman a Lekang nevû tejipari vállalatnál dolgoztak magas beosztásban, a negyedik pedig egy tejporkereskedõ.. Mindez egy nappal azután történt, hogy a kínai hatóságok ismét fokozott élelmiszerbiztonsági ellenõrzéseket rendeltek el, mert kiderült, ismét melaminnal szennyezett termékek vannak a boltok polcain. 2009 utolsó napján már bezártak egy üzemet, amiért szennyezett termékeket állított elõ.

A melaminbotrány 2008 szeptemberében robbant ki. A hivatalos adatok szerint hat csecsemõ meghalt és majdnem háromszázezer gyerek megbetegedett Kínában, miután a nagy mennyiségben vesekövet okozó vegyi anyaggal szennyezett tejterméket fogyasztottak. A ragasztó- és mûanyaggyártásban használt melamint azért adták tejporokhoz, hogy azok fehérjében dúsnak tûnjenek.

A botránnyal kapcsolatban végül 21 embert ítéltek el a kínai hatóságok. Novemberben két embert kivégeztek az ügy miatt.

Címkék: