Kína sajnálatát fejezte ki az észak-koreai támadásban elhunyt déliek miatt

Peking szerdán felszólította Észak- és Dél-Koreát, hogy kezdjenek tárgyalásokat, hogy a keddihez hasonló incidensek ne fordulhassanak elő többet. Kína egyúttal sajnálatát is kifejezte az északi támadásban elhunyt déliek miatt.

A pekingi külügyi szóvivő “aggodalmának” adott hangot a Koreai-félszigeten kialakult helyzet miatt. Hong Lei hozzátette: “Kína rendkívüli figyelemmel követi az incidens alakulását.”Mint fogalmazott: “arra sürgetjük a feleket, hogy őrizzék meg nyugalmukat és a lehető leghamarabb kezdjenek tárgyalásokat.”

Kína ellenez bármilyen cselekedetet, amely sértené a félsziget békéjét és stabilitását- hangsúlyozta a szóvivő. Hong azt is kiemelte, hogy Peking kész az együttműködésre mindkét féllel, hogy rendezni lehessen a helyzetet.

Észak-Korea kedden rakétákkal lőtte Jongpjong szigetét, amely Dél-Korea része. A támadásban két katona és két civil is életét vesztette, több épület megrongálódott, és sebesültjei is voltak az északi katonai akciónak. Észak- és Dél-Korea formálisan a koreai háború óta hadban áll, nem kötöttek békét, mindössze tűzszünetet kötött Phenjan és Szöul.