Kína hivatalosan tiltakozott az amerikai “területsértés” miatt

Akt.:
Peking – Kína hivatalosan tiltakozott amiatt, hogy hogy Washington hadihajót vezényelt az egyik kínai felügyelet alatt lévő mesterségesen szigetté alakított dél-kínai-tengeri zátony közelébe. Max Baucus amerikai nagykövetet bekérették a pekingi külügyminisztériumba, erről a kínai külügyi tárca számolt be szerdán.

A kínai fél az amerikai diplomata előtt kifejtette: az Egyesült Államok Peking ellenzését és többszörösen megismételt kifogásait figyelmen kívül hagyva veszélyeztette Kína szuverenitását és biztonságát.

Csang Je-suj külügyminiszter-helyettes Peking elégedetlenségét tolmácsolta a történtek miatt és provokációnak nevezte a “területsértést”. Mint fogalmazott, az amerikai lépés más országokat korlátozó, a térségi békét és stabilitást veszélyeztető erődemonstráció volt, amely könnyen torkollhatott volna összeütközésbe.

Hangsúlyozta, Peking határozottan megvédi területi szuverenitását és törvényes jogait, s minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy megállítsa a szándékos provokációt, bármely országtól eredjen is.

A kínai diplomata megerősítette, országa igényt tart a Nansa/Spratly-szigetek és a hozzájuk tartozó vizek feletti teljes szuverenitásra, mivel azokat “Kína fedezte fel, nevezte el és végzett rajtuk fejlesztéseket”.

Csang visszautasította, hogy Kína tevékenységével akadályozná a szabad hajózást és a szabad repülést a Dél-kínai-tengeren, és leszögezte, országa a maga részéről ugyanakkor szembeszáll azokkal az országokkal, amelyek a szabadságra hivatkozással bármely állam szuverenitását és biztonságát veszélyeztetik.

A kínai külügyminisztérium szóvivője kifejtette, amennyiben egyes országok továbbra is kitartóan arra törekszenek, hogy mesterségesen feszültséget gerjesszenek a térségben, ez Kínát védelmi képességeinek fokozására késztetheti.

Keddi hírügynökségi jelentések arról számoltak be, hogy Washington rendszeressé és a korábbiaknál gyakoribbá kívánja tenni a Dél-kínai-tengeri, “ártatlan átkelésnek” nevezett járőrözéseket.

Az amerikai védelmi minisztérium tisztviselője közölte, hogy hajójuk legutóbb olyan szigeteket is megközelített kevesebb, mint 12 tengeri mérföldre, amelyeket a Fülöp-szigetek, illetve Vietnam tart a sajátjának.

Az amerikai kormány illetékesei már korábban jelezték: Washington a járőrözéssel kívánt nyomatékot adni azon álláspontjának, miszerint nem fogadja el Kína szuverenitását a szóban forgó területek felett, és nem ismeri el, hogy a zátonyok mesterséges feltöltésével e szárazföld nemzetközi jogi értelemben “sziget” státust nyert.

Trebitsch Péter – MTI

Címkék: , , ,hirdetés


hirdet�s