Kimerülhetnek a Föld aranytartalékai húsz éven belül

Kimerülhetnek a Föld aranytartalékai húsz éven belül
Budapest  (MTI) – Tavaly a világon 2.535 tonna aranyat bányásztak, 5 százalékkal többet, mint 2009-ben, s ha az éves kitermelés a jövőben is 2.500 tonna környékén alakulna, úgy a Föld aranytartalékai 2031-re kimerülnének – közölte  az Amerikai Egyesült Államok Földtani Szolgálata (United States Geological Survey – USGS) adatai alapján pénteken.

Az USGS legfrissebb adatai szerint világszerte már csak 51.000 tonna arany bányászható ki a ma ismert technológiákkal. A legnagyobb még rendelkezésre álló készletekkel azok az országok rendelkeznek, amelyekből az utóbbi időszakban is a legtöbb arany került ki a világpiacra: Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, az Egyesült Államok és Peru.
    Az angol Standard Chartered Bank elemzői a kitermelés korlátai miatt az arany árának megháromszorozódására számítanak a közlemény szerint.
    A fel nem tárt ezüstkészleteket az USGS 510.000 tonnára becsüli, bár ez a szám bizonytalan, mert Oroszországból nem állnak rendelkezésre adatok. Évi mintegy 22.000 tonnás kitermelési kapacitás mellett ez a mennyiség még nagyjából 23 évre lenne elegendő.
    Elemzők mindezek alapján valószínűsítik, hogy a következő években fokozatosan csökken a kitermelés, és a források csak jóval később apadnak el ténylegesen. 

A fizikai arany kínálata beszűkülhet

    A közlemény idézi Yan Chent, a Standard Chartered bank szakértőjét, aki a napokban közzétett piacelemzésében úgy vélte, hogy „nagyon kevés nagy aranybánya létezik, amely képes lesz fenntartani a működését a következő öt évben”.
    A bank elemzőcsapata világszerte 345 aranybányát és 30 aranyat is bányászó réz- és ércbányát vett górcső alá, és arra a következtetésre jutott, hogy a következő öt évben a kitermelés mindössze 3,6 százalékkal lesz képes éves szinten növekedni. Megjegyzik, hogy a kínálat korlátossága olyan időben jelentkezik, amikor a központi bankok nettó eladókból jelentős nettó vásárlókká válnak, ezért a fizikai arany kínálata beszűkülhet. Mindezek nyomán az aranyár potenciális emelkedésével számolnak, unciánként 5.000 dollárig.
    A bank tanulmányában kitér arra is, hogy ha Kína az arany arányát a devizatartalékaiban a mostani 1,8 százalékról a 11 százalékos nemzetközi átlagra kívánná emelni, ahhoz 6.000 tonna aranyat kellene felvásárolnia. Ez a mennyiség pedig több mint a duplája lenne a jelenlegi éves globális kitermelésnek.
    Az arany ára pénteken reggel 1.524,80 dollár volt unciánként. Május 2-án a nemesfém 1.575,79 dolláron érte el történelmi rekordját.