Kimentették a föld alatt rekedt kínai bányászokat

Sikerült élve kimenteni szerdán azt a 69 kínai bányászt, akik még vasárnap rekedtek egy vízzel elárasztott szénbányában az ország középső részén – jelentette a kínai állami média. A szerencsétlenség idején 102 munkás dolgozott a bányában, közülük harminchárman még időben ki tudtak menekülni a járatokba betörő víz elől.

A kimerült bányászok közül sokat hordágyakon kellett a mentőautókhoz szállítani, miután kimentették őket a hatszáz méteres járatszakaszból. A vájárok – akiknek többsége nem tudott segítség nélkül járni – bekötött szemmel jöttek fel a szénbányából, hogy szemüknek legyen ideje hozzászokni a napfényhez.

Több mint ötszázan dolgoztak folyamatosan a bányászok kimentésén: kiszivattyúzták a betört vizet, valamint elhordták a bejárat és a lent rekedt munkások között lévő köveket – írta a Beijing Times című lap.

A kínai bányák a világon a leginkább balesetveszélyesek közé tartoznak, mert sok helyen spórolnak a biztonsági előírások betartásán. Hivatalos adatok szerint tavaly 4700 kínai bányász vesztette életét, de független szakértők szerint az áldozatok valós száma ennek akár ötszöröse is lehet.