Kímélő étel ünnep után: zöldség, zöldség és zöldség

Kímélő étel ünnep után: zöldség, zöldség és zöldség
© Illusztráció - furakonyha,blogspot,com
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A tócsni alapanyaga lehet minden olyan zöldség, amit reszelni lehet. De van több ötletünk is…

A zöldséges tócsni – nem újdonság. Feltételezhető, hogy az eredeti tócsni receptjében a krumplit azért helyettesítették zöldségekkel, mert – az egészséges táplálkozás jegyében – csökkenteni akarták az étel szénhidrát tartalmát – írja a főzzotthon.blog.

Cukkiniből valószínűleg már sokan készítettek tócsnit, de van még néhány reszelhető zöldség, amely szintén alkalmas a zöldséges tócsni készítésére. Ilyenek például: a sütőtök, a cékla, a sárga- és fehérrépa.

Íme egy recept, és még néhány kipróbálandó zöldséges recept.

ÉM


Receptek

Zöldséges tócsni

Hozzávalók 8 db kisebb tócsnihoz:

0,5 kg zöldség (cukkini, sütőtök, cékla), 3-5 evőkanál liszt, 1 db tojás, fűszerek: fokhagyma, só, bors

Elkészítés:

A zöldséget durva reszelőn lereszeljük. A fokhagymát felaprítjuk (vagy később fokhagymapréssel nyomjuk a masszába). A tojást hozzákeverjük a lereszelt zöldséghez. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól keverhető massza legyen. Megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket: a fokhagymát és a borsot. Egy megfelelő méretű edénybe másfél centiméter magasan olajat töltünk és felforrósítjuk. A masszából evőkanálnyi mennyiséget a forró olajba teszünk, a kanállal kicsit szétlapítjuk, ha szükséges megformázzuk. Amikor az egyik fele megsült, megfordítjuk, és a másik felét is átsütjük. A kész tócsnikat egy tálra kiszedjük.

Kelbimbó krémleves

Hozzávalók:

320 g kelbimbó, 10 g főzőmargarin, 15 g liszt, 80 ml tejszín (vagy tej), petrezselyemzöld, só, lestyán

Elkészítés:

2,5 l csontlében tedd fel a megmosott kelbimbókat főni. Ha kész, a levest turmixgéppel turmixold össze, és tejjel, tejszínnel dúsítsd. Pirított zsemlekockát adhatsz hozzá.

Brassói édesburgonyával

Hozzávalók 2 személynek:

25 dkg édesburgonya, 25 dkg csirkemellfilé, fél bögre fagyasztott zöldborsó, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kókuszzsír, só, bors, pirospaprika, chili

Elkészítés:

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 180 fokon, alsó-felső sütésen 15-20 perc alatt megsütjük. Amíg sül, a csirkemellet megmossuk, felkockázzuk, megszórjuk a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Egy serpenyőbe tesszük a kókuszzsírt, ráöntjük a fűszeres húst, felöntjük egy kis vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk, félidőnél, körülbelül 10 perc után hozzáadjuk a zöldborsót. Amikor a hús teljesen megpuhult, fedő nélkül kicsit sütjük még. A sült édesburgonyát is hozzákeverjük, és 1-2 perc alatt összesütjük.