Kim-születésnap: korigálával

Kim-születésnap: korigálával
Február 16-án töltötte hatvanötödik életévét Kim Dzsong Il, a kommunista Észak-Korea vezére. S hogy mindennek mi köze van a tiszaújvárosi korcsolyázóhoz, Sebestyén Júliához?

Az, hogy a Tiszaújvárosi SC Európa-bajnoka pár nappal ezelőtt Phenjanban, a Champions on Ice nevű társulattal részt vett az elnök születésnapjára rendezett gálán. Rajta kívül még olyan sztárok léptek fel, mint Marina Anissina, Gwendal Peizerat, Oksana Baiul, Frederic Dambier, vagy Surya Bonaly… A háromszoros olimpikon nem először járt az észak-koreai fővárosban, ezt megelőzően 1994-ben, egy nemzetközi versenyen, ami azóta már megszűnt. A társaság négy napot töltött az országban, két fellépést adtak, a mintegy ötezer néző – ahogy az ott illik – csendben ülte végig az előadásokat, majd pedig fegyelmezetten megtapsolta őket.

A dugó ismeretlen

– A vízumot a szervezők intézték, elmondásuk szerint nem ment könnyen. Phenjanba Pekingen keresztül mentünk, a Koreába szóló repülőjegyemet csak ott kaptam meg – emlékezett vissza a történtekre Sebestyén Júlia. – Phenjanban, a repülőtéren azonnal elvették a mobiltelefonokat, amiket csak az elutazáskor kaptunk vissza. Egyszer, egy vezetékes telefont tudtam használni, egy percre, hazaszóltam, hogy jól vagyok. Kaptam egy kísérőt, aki beszélt angolul, s állandóan velem volt. Nekünk, európaiak számára kicsit szokatlan volt az étel, inni vagy vizet ittam, vagy teát. A szállodában, az épületben picit hideg volt, de a szobában nem volt gond. Az utcákon nem sok embert láttunk, a nagy, szocialista épületek domináltak. A tizenhat sávos utat egy-két autó használta, a dugó ott ismeretlen fogalom. Egy boltba is elvittek, egy kis kekszet próbáltunk nézni… Azt hallottuk, hogy a születésnap alkalmából az emberek dupla fejadagot kaptak. Nagy a szegénység… A műsort az első és a második napon adtuk, de még ott kellett maradnunk, mivel Phenjanból Pekingbe csak heti két járat van, kedden és csütörtökön.

A mauzóleumban
A társaság tiszteletét tette az 1994-ben elhunyt ,,nagy vezér”, Kim Ir Szen mauzóleumánál is: ,,Elmondták, mit kell ezen a helyen betartani, hogyan kell haladni, hol kell fejet hajtani…” – tette hozzá Sebestyén Júlia, aki arra a kérdésre, ott volt-e Kim Dzsong Il a gálán, elmondta: ,,Úgy tudom nem, én legalábbis nem találkoztam vele.”
Kim Dzsong Ilről
Kim Dzsong Il ugyan a világ egyik legszegényebb országa élén áll, ahol az egy főre jutó kereset évi 900 dollár, de nem veti meg a luxust. A mindössze 160 cm magas „Szeretett Vezér“ gyakran hord magas sarkú cipőt, odavan a homárért, a kaviárért és a szivarokért. Nagyon szereti a filmeket (kedvencei a Bond- és a Rambo-filmek), és az amerikai női focibajnokságot. Kedveli a jó borokat és a Hennessy konyakot, amelyből évi 700 ezer dollár értékben vásárol