Kilép az iraki kormányból a radikális hitszónok pártja

Kilép az iraki kormányból a Muktada al-Szadr radikális siíta vallási vezető irányította párt. A mozgalom hat minisztert adott a kabinetbe, a döntést hétfőn jelentik be – közölte vasárnap este a párt két parlamenti képviselője.

A hitszónok azért lépteti ki minisztereit a kormányból, mert a Bagdad közbiztonságát erősítő akció keretében az amerikai-iraki erők őrizetbe vették a párthoz hű Mahdi Hadseregének parancsnokait, és mert Núri al-Maliki kormányfő nem támogatta egy, az amerikai csapatkivonás menetrendjét meghatározó javaslatot – közölte a párt két parlamenti tagja vasárnap.
Közlésük szerint a miniszterek kilépnek, a 32 fős parlamenti frakció viszont folytatja munkáját a 275 tagú törvényhozásban. Megfigyelők szerint, ha a frakció is megvonja a kormány támogatását, könnyen megbukhat a Maliki vezette kabinet.

Radikális iraki síiták hétfőn amerikai zászlókat égettek és tapostak, Szaddám Huszein bukásának 4. évfordulóján. Nadzsaf síita szent városban nagy tömegek skandáltak Amerika-ellenes jelszavakat. Az akciót Muktada al-Szadr szervezte.

Februárban a Mahdi Hadseregét vezető parancsnokok egy rész Iránban kért menedéket, miután kiszivárgott, ők a célpontjai a hónap közepén Bagdadban kezdődött biztonsági akciónak.