Kilencedik ikertalálkozó – egyre több ikerpár születik Magyarországon – RTL Híradó

40 százalékkal több iker születetik Magyarországon, mint néhány évtizeddel ezelőtt – tudta meg az RTL Híradó. A kilencedik Országos Ikertalálkozóra, Szigethalomra több mint 500 ikerpárt vártak a szervezők. Ezúttal elment a legidősebb testvérpár is, ők még mindig úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás – 97 éve nem tudnak egymástól elszakadni.

Minden 65. terhességből ikrek születnek, pedig 30 évvel ezelőtt még csak minden 100.-ból születtek. Számuk a peteérést segítő gyógyszerek, és a lombikbébi módszer miatt nőtt ilyen mértékben, meg azért is, mert egyre korosabbak az édesanyák.

Nagyon ritka a kettőnél több gyerekes szülés, ilyen ikrek alig voltak a találkozón. Pontosan 25 éve a hatalmas szenzációnak, amikor az ország modernkori történetében először ötös ikrek születtek. Öten alig nyomtak többet, mint 6 kiló. A tarjáni családot komoly anyagi nehézségek elé állították az ötös ikrek, de ők, illetve még egy korábban született lánytestvérük ajándékot kaptak az akkori megyei tanácstól – egy lakást.

A találkozón a legidősebb ikerpár volt a legnagyobb szenzáció. Évente legfeljebb csak kétszer látják egymást, járni sajnos már nem bírnak. Jolánka és Lídia néni 97 éve, hogy legalábbis lélekben mindig együtt vannak.