Kilenc napot vártak a tűzszerészekre

Több mint egy hete feküdt egy berettóújfalui ház udvarán az a bomba, amit végül csütörtökön szállítottak el a tűzszerészek. A “kiskatyúsa” nevű szovjet M8-as sorozatvető rakétában több mint egy kiló robbanóanyag van, ami ha felrobban, 120 méteres körzetben szórja szét a repeszeket.

A tűzszerészek a vizsgálat idejére több házat kiüríttettek és lezárattak több utcát a rendőrökkel. Mivel azonban nem volt gyújtószerkezet a sorozatvetőn, a közepesen veszélyesnek minősítették. A szakértők végül autóba rakták és elszállították, hogy egy biztonságos helyen megsemmisítsék a szerkezetet. A művelet 10 percig sem tartott.

Mint arról az RTL Klub Híradója korábban beszámolt, a sorozatvető rakétát múlt kedden emelte ki a földből egy munkagép. A lakók azóta féltek az utcában, mert attól tartottak, hogy bármikor felrobbanhat. A tűzszerészeknek azonban túl sok a munkájuk, ezért nem tudnak mindenhová azonnal kimenni. Mivel a “kiskatyúsa” zárt területen volt, nem számított sürgős esetnek.

A tűzszerészeknek ugyanis kormányrendelet határozza meg azt, hogy hová kell azonnal kimenniük. Ha a bomba közigazgatási intézmény vagy iskola területén van, illetve ha emberi életet veszélyeztet vagy árvíz esetén a vízszabályozást akadályozza, akkor azonnal vonulni kell – mondta el a Független Hírügynökségnek korábban Inárcsi József tűzszerész mérnök. Hozzátette: a házhoz nem kell azonnal kimenniük.

Az országban hat tűzszerész csoport dolgozik folyamatosan. Naponta 15 bejelentést kapnak, ezért még szombaton is dolgoznak.