Kilenc méteres hullámokat ver a Katrina hurrikán

A Katrina hurrikán középpontja már alig 80 kilométernyire volt New Orleanstól hétfőn, közép-európai idő szerint a kora délutáni órákban.

A Mississippi vize több mint 3 méterrel magasabbra emelkedett a szokásosnál, a forgószél hatására. A vihar megkezdte pusztítását a szárazföldön, Louisiana és Mississippi államokban.

 A hurrikán 240 kilométer per órás sebességgel száguldva érte el a Mexikói-öböl partvidékét. A vihar középpontja óránként 25 kilométeres sebességgel vonul észak felé, és egyelőre nem veszített az erejéből.

New Orleans lakosságának csaknem háromnegyede elhagyta a másfél milliós várost, mert annak nagy része a tengerszintnél alacsonyabban fekszik. A nagyváros vezetői már előre figyelmeztettek, hogy a gátakon valószínűleg átcsapnak a többnyire 5-6, de néhol 9 méteresre fölkorbácsolt hullámok. A hatalmas Superdome sportcsarnokban csaknem tízezren kerestek menedéket.

Az aréna teteje azonban egy helyen már megrongálódott a viharban és ott ömlik befelé az eső. A szakemberek attól félnek, hogy a hurrikán teljesen bedöntheti a tetőt.

Egész New Orleansban már órák óta megszűnt az áramszolgáltatás, és annak helyreállítását csak a forgószél elvonulta után tudják megkezdeni.