Kilenc megyei csapat kap ellenfelet a Magyar Kupában

Jelenet a tavalyi MK sorozat sajóbábony - DVTK összecsapásáról
Jelenet a tavalyi MK sorozat sajóbábony - DVTK összecsapásáról - © Fotó: Homoky György
Kedden tartják a labdarúgó Magyar Kupa 1. fordulójának sorsolását a Magyar Labdarúgó Szövetségben.

A Magyar Labdarúgó Szövetségben ma (kedden) 14 órától sorsolják a labdarúgó Magyar Kupa 1. fordulóját. Összesen 112 csapat neve kerül ma elő, míg 4 gárda, Magyarországot a 2015/16-os évadban a nemzetközi színtéren képviselő, képviselt együttes csak a 3. fordulóban, a 16 közé jutásért megrendezett párharcokban kapcsolódik be a küzdelmekbe (a Videoton, a Ferencváros, a Debrecen és az MTK). Viszont a többi élvonalbeli gárda (8 csapat), a tavalyi NB II-es klubok (16 csapat) és azok az együttesek, akik tavaly az NB III-ban szerepeltek, és nem valamelyik NB I-es gárda tartalékcsapataként vettek részt a harmadik vonalban (42 csapat), szintén érintettek, ahogy a megyei selejtezőkből az országos főtáblára kerülő gárdák (42 csapat) és azok a sportszervezetek is, akik az előző évadban az élvonalban szerepeltek, de most már nem ott játszanak (4 csapat).

6+3

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 6 csapat a tavalyi NB-s szereplése után került fel a főtáblára, a Diósgyőri VTK (NB I), a Mezőkövesd Zsóry FC (NB II), a Putnok FC (NB III), a Kazincbarcikai SC (NB III), a Cigánd SE (NB III), a Termálfürdő Tiszaújváros FC (NB III), míg további három sportszervezet a megyei selejtezőkön elért eredményei alapján, az időközben az NB III-ba feljutott Tállya KSE, a megye I. osztályba fellépett Szerencs VSE és a megye II-es Hidasnémeti VSE. Érdekesség, hogy utóbbi gárdának a Felsőzsolca ellen ki-ki meccset kellett játszania a bajnokság befejezése után, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség ekkor változtatta meg az országos főtábla kiírását, amely szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye nem négy, hanem csak három csapatot adhatott az országos sorozatba a megyei bajnokságok csapatai közül. A sorsolásnál lesznek kiemelések: azok a csapatok, akik a 2015/16-os évadban az NB I-ben és az NB II-ben szerepelnek, nem kerülhetnek össze egymással az 1. fordulóban.

Mind vendégként

Előbb az ő párharcaikat sorsolják ki, szám szerint pontosan 24-et (a nemzetközi szereplésben nem érintett 8 NB I-est és a 16 NB II-est), és ezek a csapatok az első körben mind vendégként lépnek pályára. És mivel területi elvek nem érvényesülhetnek, így az is előfordulhat, hogy a Diósgyőri VTK, vagy a Mezőkövesd Zsóry FC a távoli Zala, vagy Vas megyébe utazik majd.

ÉM-BCS


Játéknap, továbbjutás

A labdarúgó Magyar Kupa első fordulójának hivatalos játéknapja augusztus 12-e, és a továbbjutás kérdése minden párharcban egy mérkőzésen dől el. Amennyiben a rendes játékidőben döntetlen az eredmény – függetlenül a csapatok osztályba sorolásától –, akkor 2 x 15 perces hosszabbítás következik. Amennyiben a hosszabbítás után is döntetlen az eredmény, akkor a továbbjutásról 11-esek döntenek.