Kilenc hónapot kapott az ausztrál tálib

Kilenc hónap börtönbüntetésre ítélte egy amerikai katonai bíróság David Hicks-et az Egyesült Államok kubai támaszpontján, Guantanamóban.

A sajtóban csak ausztrál tálibként elhíresült, 2002 óta a guantanamóibörtöntáborban raboskodó Hicks akár életfogytig tartó büntetést is kaphatott volna, miután a hét elején beismerte, hogy Afganisztánbanterroristakiképzésen vett részt az országban korábban megbuktatott tálibok oldalán. Az ügyészség végül hét év börtönt kért a 31 éves férfira, ám egy vádalkut követően illetve az ausztrál kormány nyomására mindössze 9 hónap szabadságvesztést ítélt meg a bíróság.
A döntés értelmében Hicks két hónap múlva visszatérhet Ausztráliába, és hazájában töltheti le büntetése hátralévő részét. A vádalku részeként nem perli be az Egyesült Államokat a guantanamóibörtöntáborban elszenvedett sérelmekért, illetve együttműködik az amerikai és ausztrál tirkosszolgálatokkal a terrorizmus elleni küzdelemben.
A megállapodás részeként Hicks vállalta, hogy egy évig nem beszél a sajtónak a vele történtekről.
Hicks-et 2001-ben fogták el afgán csapatok, majd átadták az Egyesült Államoknak és Guantanamóra szállították, ahol öt évet töltött. Ő volt az első rab a börtöntáborból, akinek ügyében bírósági tárgyalást tartottak az amerikai hatóságok.