Kilenc hajléktalan fagyott meg Prágában

Prága, 2012. január 28., szombat (MTI) – Kilenc hajléktalan fagyott meg Prágában az utóbbi két nap alatt, miután a korábbi enyhe időjárást csütörtökről péntekre erős éjjeli fagyok váltották fel.

A prágai mentőszolgálat szombati közlése szerint az éjszakai mínusz 10-15 Celsius fokos fagyok a cseh fővárosban két nap alatt kilenc ember halálát okozták. Hajléktalanokról van szó, akik többnyire ittasan elaludtak a szabadban, ami végzetessé vált számukra.

Ivan Kabicky, a főpolgármester helyettese bejelentette: a hivatal enyhítette a hajléktalanok befogadásának feltételeit a város által fenntartott szálláshelyeken. A hajléktalanokat belépéskor ellenőrizték, és aki alkoholt fogyasztott, azt nem engedték be. “Ezentúl mínusz öt fokos fagyban már tolerálni fogjuk a mérsékelt alkoholfogyasztást” – mondta Kabicky.
Szakértői becslések szerint a több mint egymillió lakosú cseh fővárosban mintegy 4000-4500 hajléktalan él. A város és a karitatív szervezetek együttesen csak mintegy 2500 személynek tudnak éjjeli szállást biztosítani. A szállások jelentős része régebbi hajókon, a Moldván van.

Kabicky újságíróknak elmondta: az egyik cseh cég tulajdonosa a közelmúltban egy nagyméretű felfújható gumisátrat ajándékozott a városnak, amelyben éjjelente néhány száz ember alhatna. A sátrat azonban nem tudják használni, mert egyetlen városkerület sem adott engedélyt a felállítására. “A kerületi önkormányzatok attól tartanak, hogyha náluk állítják fel a sátrat, akkor a hajléktalanok jelentős része oda sereglik, s konfliktusok támadhatnak” – magyarázta a helyzetet a főpolgármester-helyettes.

Tavaly a jóval keményebb télidőben összesen több mint negyven hajléktalan fagyott meg Prágában.

– MTI, Kokes János –További hírek a Nagyvilág kategóriából