Kilenc év börtön erőszakos közösülésért

Kilenc év börtön erőszakos közösülésért
Kilenc év börtön erőszakos közösülésért
Erőszakos közösülés büntette és magánlaksértés vétsége miatt kedden a megyei bíróság dr. Fázsi László büntetőtanácsa kedden jogerősen 9 év börtönbüntetésre ítélte Daskó András nagycserkeszi lakost.  Eroszak [.pdf – 33KB]

Erőszakos közösülés büntette és magánlaksértés vétsége miatt kedden a megyei bíróság dr. Fázsi László büntetőtanácsa– tagjai voltak: dr. Fekete Magdolna és Lengyelné dr. Katona Piroska – jogerősen 9 év börtönbüntetésre ítélte Daskó András (55) nagycserkeszi lakost.

Az ügyben első fokon a Nyíregyházi Városi Bíróság 2007. január 15. napján hozott nem jogerős ítéletet. A bíróság akkor a vádlottat erőszakos közösülés bűntette és magánlaksértés vétsége miatt 9 év fegyházbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. Elrendelte a vádlott kényszergyógyítását. A bíróság a vádlottal szemben korábban kiszabott 10 hónap börtönbüntetés végrehajtását elrendelte.

A bíróság ítéletének indokolása szerint a vádlott 2006. május 6. napján az esti órákban Nagycserkeszen, egy kocsmában italozott. A kocsmából való távozása után a vádlott bement az idős, egyedül élő sértett udvarára, majd az ajtót beszakítva bement a lakásba, ahol a sértettet ellökte, s erőszakosan próbált vele közösülni. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belüli sérüléseket szenvedett. A vádlott cselekménye utóhatásaként a sértett egészségi állapota a cselekmény előtti állapotához képest megromlott.

A bíróság a vádlott javára enyhítő körülményként értékelte a magánlaksértés vétségére vonatkozó folyamatos, teljes beismerő vallomást, valamint kisebb súlyú enyhítő körülményként, hogy a vádlott 2 kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik.

Súlyosító körülményként értékelte a bíróság a magánlaksértések rendkívüli elszaporodottságát, büntetett előéletét, azt, hogy cselekményét felfüggesztett szabadságvesztés büntetés próbaideje alatt követte el, valamint az ittas állapotban való elkövetést.

Nyomatékos súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott a nemi erkölcs elleni bűncselekményt egy idős, 66. életévében járó, egyedül élése miatt fokozottan kiszolgáltatott sértett sérelmére követte el, valamint az, hogy a vádlott korábban is volt már erőszakos közösülések miatt büntetve, továbbá, hogy az erőszakos közösüléseket jelen bűncselekményekhez hasonlóan korábban is idős, egyedül élő sértettek házába betörve követte el.

Fegyház helyett börtön

Az első fokú bíróság ítélete ellen a vádlott és védője enyhítés végett nyújtott be fellebbezést. A másodfokú bíróság csupán annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy a vádlott a büntetését enyhébb végrehajtási fokozatra, börtönre változtatta. Egyebekben helyben hagyta az elsőfokú ítéletet.

– Fullajtár András –