Kilenc év alatt 300 ezer diák vette fel a diákhitelt

Háromszázezredik ügyfelét köszöntötte szerdán a Diákhitel Központ. Lákovics Bettina, a Pécsi Tudományegyetem első éves biológia szakos hallgatója, aki államilag támogatott képzésben vesz részt, és egy notebookot kapott ajándékba a Központtól.

A fővárosban (a tavalyi tanév adatai alapján) 38 százalék a diákhitelt felvevők aránya, a második helyen Pécs áll 9 százalékkal. A nagy vidéki egyetemek rangsorát a Debreceni Egyetem vezeti 5884 igénylővel, második a Pécsi Tudományegyetem 5807 diákkal, míg harmadik helyen a Szegedi Tudományegyetem található 5569 hitelfelvevővel.

Egy másik összesítés szerint Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyében az ott lakó diákok 23 százaléka, Baranyában az állandó lakhellyel rendelkező tanulók 22 százaléka vesz fel a diákhitelt.

A diákok többsége egyébként szemeszterenkénti egyösszegű folyósítást kér, míg 35 százalék havi ütemezésben veszi fel a hitelt.

A jelenlegi 8,5 százalékos kamat 2001 óta a legalacsonyabb. A 2010/2011-es tanév első két hónapjában – pontosabban az első, októberi folyósításkor – a Diákhitel Központ csaknem 8,5 milliárd forint értékben nyújtott hitelt, ami az elmúlt tanévben folyósított 22,1 milliárd forint 38 százaléka. Ezzel az indulás óta kihelyezett Diákhitel összege meghaladta a 206 milliárd forintot – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az idei tanév első két hónapjában egyébként 10 ezer 833 új ügyfél kapott kölcsönt. Az újabb hitelnyújtásokkal együtt az indulás óta kihelyezett Diákhitel összege már több mint 206 milliárd forint. A törlesztési fegyelem továbbra is jónak mondható. A tavalyi tanév során ugyanis csak az ügyfelek 3,1 százalékának kellett felmondani a szerződését a magas hátralék miatt – mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.Sporthírek