Kultúra

2007.11.20. 12:05

Bókolnak Borsodnak

<p>Gyakran üvöltötték <A href="http://www.youtube.com/watch?v=3Cp_MbW02nA">budapesti színpadokon</A>, fővárosi közönségnek a Bëlgák: Miskolc a király! Most bók, dallamos vallomás hirdeti országszerte, hogy „BAZ” megye&#160;jó hely! <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/blga-dalszovegek/cn/boon-news-em_01-20071106-070219">A Budapest és a Bëlga blues szövegei itt!</A></p>

Egyre kevesebben vásárolnak eredeti albumokat, gyakoran az új lemez még a bpltok polcaira sem került,  de a leleményesebb rajongók már be szerezték, sőt terjesztik. Különösen igaz ez a Bëlga zenekar szerzeményeire. A gátlástalan CD-másolás sportszerűtlen a zenészekkel szemben, de minden rosszban van valami jó, különösen nekünk, borsodiaknak. Hiszen a friss Belga-albumon, a Zigi lemezen hallható a Helló BAZ megye! című dal – ami már megjelenése előtt sláger lett. Dallamos, kedves, laza, jó hangulatú dal.

 Nem kellene orrba-szájba tolni!

- Ez egy abszolút romantikus szám a szó hoffmanni értelmében, bók Miskolcnak, BAZ megyének. - Nem kellene orrba szájba tolni, mert. akkor hamar elveszítené, az intimitását, a dal- mondta Bauxit a Bëlga zenekarból.  Megyénk szépségeit éneklik meg egyetlen hangot nem ejtve a gazdasági gyengeségekről, az ipari múltról, a munkanélküliségről és a többi borsodi betegségről. Gyönyörű tájakat, turisztikai helyszíneket, kulturális rendezvényeket, egyetemet, lányokat és a miskolci bulikat foglalták dalba. Minden sorából árad a „BAZ” megyés életérzés, úgy Bëlga módra. Csupa derű, fény, a dallam, a refrén, a szöveg mind biztató üzenetet hordoz magában. Nem úgy, mint a várostól búcsúzó Edda-blues vagy később a Kispál és a Borz Tiszai Pályaudvar című száma, ami bizony sok miskolcit megsértett.  Inkább Dr Alban Helló Africajára hasonlít – aminek dallama a Bëlga-bluesban is visszaköszön. Térségünk fényesebb oldalát mutatja be országszerte a zenekar. Mély helyismeretről árulkodik a Helló BAZ megye!,  többekben fel is vetődött, lehet, a dalt a városvezetés rendelte. Ezt Bauxit – akinek telke is van megyénkben – rögtön visszautasította. Több dalukba is belekerült Miskolc, itt hamarabb befogadták a srácokat, mint Budapesten, de, „BAZ”megye is kapott a Bëlga szeretetéből. A Bëlga blues bejárja az országot – még ha másolva is –, eljut a pesti, győri, soproni egyetemistákhoz is, mint annak idején a BKV.


„Csípem őket!”

Rózsa Editet, a Kocsonyafesztivál igazgatóját, arról kérdeztük, ismeri-e a Bëlga-bluest és, mennyire segíthet elosztatni a dal a megyénkről kialakult negatív véleményeket. – Hogyne ismerném! Nemcsak az új Helló BAZ megye! című számukat, hanem az összes Bëlga-lemezt kedvelem. Csípem őket, tudom, sokaknak sokkoló ez a műfaj és olykor kemények a Bëlga szövegek, de szerintem rendkívül izgalmas banda. A Budapest című számuk is bizonyítja, szeretik Miskolcot. Remélem, viszontlátjuk-halljuk őket a Kocsonyafesztivál színpadán. Nem is egyszer, hiszen a Bëlga Zsolti a béka című lemeze ">gyermekeknek íródott, amire a felnőttek is rákaptak. Szeretném, ha a fesztiválra a gyermek- és felnőttműsort is elhoznák. A Helló BAZ megyétől nincs jobb reklám, az a célcsoport, aki a Bëlgát hallgat, már rég nem vevő a hagyományos marketingre.

Virtuális városnézés

Boldogan hallgatom ezt a dalt, számomra azt üzeni, nem hiába dolgozzunk, ha már azoknak is feltűnik a változás, akik nem itt élnek. A Bëlga-blues derűje nem idegen a várostól, sőt Miskolc hagyományaiból, múltjából fakad.  A természeti adottságokat kiaknázva és a kulturális örökségeinkből merítve kell felépítenünk az új Miskolcot. Még nem vagyunk az út végén, de jó irányban haladunk, ezt adja vissza a dal is esszenciálisan – sorolta Rózsa Edit, aki szerint jó lenne, ha a dalt gyakran játszanák a rádiók.  Miskolc városnapjára szeretné a virtuális városjárást megvalósítani természetesen a Bëlga Bluesra. – Ez a CD úgy állna össze, mint a kocsonya - a malac fülétől a farkáig-. Szerepelnének rajta Miskolc nevezetességei, kulturális értékei, tájai, sok kép és filmkocka, de dal csak egyetlenegy, a Helló BAZ megye! – magyarázta.
 

Az eredetiség varázsa

Szűcs Edina, az Észak-Magyarország marketinges szakembere szerint,

fontos, hogy minél többen megismerjék itt megyénkben a dalt, hogy maguk a borsodiak is erőt merítsenek a derűs, bizakodó életérzésből, ami árad a Bëlga bluesból.  Azt a – széles – réteget, akik a Bëlga zenéjét hallgatják, el sem érik a hagyományos marketing- és PR-eszközök. Legnagyobb varázzsal mindig az eredetiség bír és ezek ízig-vérig szókimondó srácok. Nem szeretik a médiát, nem bírják az üres reklámokat, kritizálni szoktak, de bókot ritkán osztogatnak. Ismerve a zenekar stílusát ez valóban bók megyénknek. Kitűnő a helyismeretük és örömmel hallgattam, hogy nyoma sincs a Bëlga-bluesban a negatív előítéleteknek.

Ajándék ez a dal

 Igen fontos, hogy az ország minden pontját bejárja a sláger, amiben a „Bëlgák” azt hirdetik, rengeteg fantázia, szépség van Borsod megyében.De sokkal fontosabb, hogy hozzánk, borsodi emberekhez eljusson a dal. Gyakran észre sem vesszük, mennyi szépség vesz minket körül. Erősíteni kell a helyi emberekben ezt az érzést és nagyon jó, hogy egy picit kívülálló táraság felnyitotta a szemünket, hogy végre mi borsodiak is belássuk, hogy a nehézségek ellenére „BAZ megye” nagyon jó hely. Ajándékot kaptunk a Bëlga zenekartól, amit át kell adnunk minél több embernek, akik ezt továbbgondolhatják, hozzáadhatnak. Ezt az életérzést kellene támogatni, az itt élőknek, a megye- és városvezetésnek, a médiának, mindenkinek a maga eszközeivel. Ki kell állni az értékes üzenetek mellett, mi az Észak-Magyarországon és a Borsod Online-on keresztül visszük a dal hírét, üzenetét a megyénkben élőkhöz. Remélem, gyakran sugározzák majd a helyi rádiók is, sok interaktív játék- és pályázati lehetőséget kínál a Bëlga-dal, ami mindannyiunkban erősítheti, a derűt, amit a Bëlga a "Helló BAZ megyével" adott nekünk, borsodiaknak – hangsúlyozta Edina.

JA

 Kapcsolódók:
Próbálunk nem felnőni
Bók Bëlga módra
A Bëlgák mindjárt ideérnek
Jó a vénájuk!
Helló B.-A.-Z. megye!
Az Edda elment, jön a Bëlga!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!