Magyarország

2016.03.30. 15:18

Az iskolák előtt tüntettek a sztrájkoló tanárok

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szerda reggel egy órán keresztül sztrájkoltak a tanárok az ország több iskolájában is. A Teleki Gimnázium előtt rengetegen hallgatták Pukli Istvánt, aki tárgyalni hívta a kormányt, majd élőlánccal körbefogták az iskolát. A Trefort Gimnáziumot több mint száz diák vette körbe, de vidéken is több helyen az iskola előtt tüntettek. Több szülő is azt mondta, lélekben a tanárokkal vannak, de miután leadták a gyereket, továbbálltak. Ezek voltak a délelőtt eseményei. Az Abcúg helyszíni tudósítása.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Szerda reggel egy órán keresztül sztrájkoltak a tanárok az ország több iskolájában is. A Teleki Gimnázium előtt rengetegen hallgatták Pukli Istvánt, aki tárgyalni hívta a kormányt, majd élőlánccal körbefogták az iskolát. A Trefort Gimnáziumot több mint száz diák vette körbe, de vidéken is több helyen az iskola előtt tüntettek. Több szülő is azt mondta, lélekben a tanárokkal vannak, de miután leadták a gyereket, továbbálltak. Ezek voltak a délelőtt eseményei. Az Abcúg helyszíni tudósítása.

9.11 Vége a sztrájknak

Elmúlt 9 óra, a sztrájknak hivatalosan a vége, a második órát már megtartják az iskolákban. Pukli István lezárta a tüntetést, a Teleki Blanka Gimnáziumnál oszlik a tömeg, és más iskoláknál is lassan befejeződnek a demonstrációk.

9.04 Pukli lezárta a tüntetést

“Hajrá egy sikeresebb magyar közoktatásért!” – ezzel zárta le Pukli István a Teleki Blankánál tartott tüntetést. Szerinte az akció sikeres volt.

9.03 A Nemzeti Múzeumhoz vonultak a diákok

A szerdai egyórás polgári engedetlenségi akció keretében az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium diákjai közül mintegy százan pár tanár kíséretében átvonultak a Múzeumkertbe, ahol a lépcsőn összeálltak. A később érkező tanári kart tapssal fogadták, aztán feloszlottak – írja a 444.

8.59 Tömeg a Teleki Gimnázium előtt

8.59 Vidéken is tüntetnek

Vissza kell állítani a 18 életévig tartó tankötelezettséget – feliratú molinóval tiltakoznak a sajókazai iskola előtt roma diákok.

8.56 Az alsósok filmeztek

Miközben a tanárok az iskola előtt álltak, a Kaffka Margit iskola felsős diákjai az udvaron játszottak kidobóst, az alsósok pedig bent maradtak a teremben, és a felügyelő tanárokkal együtt filmeket néztek.

8.53 Élőlánc a Teleki körül

8.52 Még öt perc

Az élőlánc már teljesen körbeéri a Teleki Blanka Gimnázium épületét. Pukli körbesétál, mindenkivel kezet fog, az emberek gratulálnak neki, volt, aki szelfit készített vele. Még öt percig tart kb. az akció, aztán meg fog kérni mindenkit, hogy távozzon.

8.48 A Kaffkában befejezik, hogy elkezdhessék a tanítást

A Kaffka Margit általános iskolában már befejeződött a munkabeszüntetés, mert a második órát szeretnék megtartani. Az elmaradt reggeli órát délutáni tanuló óra keretein belül pótolják majd. “Drukkolok maguknak, hajrá” – kiabálta az egyik szülő a tanároknak, mielőtt elhajtott autójával.

8.47 Az autósok dudálnak

A Gárdonyi Géza előtt már 100-120 ember van, zászlókkal, az autósok dudálnak – szimpátiából – írja a vs.hu a XIII. kerületből.

8.43 Élőlánc a Teleki előtt

Tart az élőlánc, közben Pukli arról beszél, hogy a Teleki tantestületének nagyjából a fele vesz részt a mai tiltakozásban, a diákokat pedig direkt arra kérték, hogy maradjanak reggel otthon, mert nem szeretnék őket politikai célokra felhasználni. Ennek ellenére néhány gyerek mégis megjelent az iskola előtt. Ha meghívják a pénteki igazgatókonferenciára (amit Balog Zoltán hívott össze), akkor szívesen elmegy, mert kíváncsi, hogy mi lesz ott. A kormány által bejelentett reformok, mint pl. a KLIK megszüntetése, szép dolgok, de a legfontosabb az lenne, ha átírnák az alaptantervet és a kompetencia alapú oktatás felé vinnék az oktatást, de ennek egyelőre nincs jele.

8.38 Nagyszülők, szülők, tanárok

“Nagyszülők, szülők, tanárok a budapesti Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskolánál” – írják a Facebookon.

8.37 Csepelen is tüntetnek

“Kb 30-an vagyunk… es vannak gyerekek is… Bp-Csepel” – írják a Kölcsey Ferenc Általános Iskola elől.

8.33 Pukli a Teleki előtt

8.32 Két-három osztály a suli körül sétál CSUKOTT SZEMMEL

“Több osztály is demonstrál a tanárok mellett. Két-három osztály a suli körül sétál CSUKOTT SZEMMEL. Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, Budapest.” – írták a tiltakozás Facebook oldalára.

8.31 Egy nagymama büszke Puklira

“Nagyon büszke vagyok magára, és én egy nagymama vagyok” – mondta egy idősebb nő Puklinak, aki arra kérte az embereket, hogy engedjék a kapubejárathoz a kollégáit, és álljanak karnyújtásnyira egymástól – jelentette tudósítónk a Teleki Blanka Gimnázium elől.

8.29 Pukliék tárgyalni hívják a kormányt

Tegnap a Civil Közoktatási Platform megtartotta 2. plenáris ülését, és elhatározták, hogy megfordítják a dolgot, és most ők hívják tárgyalni a kormányt. Két hetet adnak nekik, különben további akciók jönnek – mondta Pukli. Ezután arra kérte az embereket, hogy alkossanak élőláncot az iskola épülete köre. “Nagyon jó, megcsináljuk!” – kommentálták néhányan.

8.27 Diákok veszik körbe a Trefortot

Budapesten, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium előtt nagyjából száz diák és húsz tanár volt kinn nyolckor az iskola előtt, ők élőláncot állnak az iskola körül, jelentette tudósítónk a helyszínről -írja a 444.hu

8.26 Szalagokkal tiltakoznak

7.25 A minisztérium is megszólalt

A kormány álláspontja szerint a gyermekek és a pedagógusok érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja, és ennek hatékony formája a köznevelési kerekasztal, ahová továbbra is várják az “alternatív kerekasztal” képviselőit – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzátették, a most újabb követeléseket megfogalmazó és munkabeszüntetést hirdető szervezetek többször meghívást kaptak a köznevelési kerekasztalra, a meghívást azonban egyszer sem fogadták el, ahogy a kerekasztal munkájában részt vevő más szakmai szervezetek létjogosultságát sem. “A párbeszéd és a közös munka helyett inkább a szerdaihoz hasonló politikai akciókat szerveztek és törvénytelenségre buzdítják a tanárokat” – fogalmazott a minisztérium.

Emlékeztettek arra, hogy a köznevelési kerekasztalon már számos eredményt értek el: csökken a pedagógusok és a gyermekek terhe, jelenlegi formájában megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), nő az iskolaigazgatók mozgástere, javul a finanszírozás. Egyben hangsúlyozták, hogy a kormány többször kinyilvánította a közneveléssel kapcsolatos alapelveit, vagyis hogy nem kívánnak visszatérni a baloldal rossz iskolarendszeréhez, szükség van az állami fenntartásra, folytatják a pedagógusbér-emelést, biztosítják az ingyenes gyermekétkeztetést és az ingyenes tankönyvellátást, mert “nem fogjuk hagyni, hogy bárki nyerészkedjen a gyermekeken, a tankönyveken”.

8.22 Rengetegen vannak a Telekinél

A Teleki gimnáziumnál levő kollégánk azt mondta, hogy az iskola előtt egy sávot lezártak, mert ott is emberek állnak, és a szemközti parkolóban is vannak néhányan. Van aki kockás zászlóval jött, más kockás esernyővel.

8.19 Pukli István beszél a Teleki Gimnázium előtt

8.18 Többet vártak a tanároktól

A Kaffka Margit általános iskola előtt 30-40 ember ácsorog, többségük az iskola tanára, de van köztük szülő és környékbeli lakos is. Egy idős férfitől kaptak egy kockás szélű esernyőt, néhány tanár fehér szalagot kötött az iskola kerítésére. Egy idősebb férfi, aki valamikor ebbe az iskolába járt, azt mondta kollégánknak, hogy többet várt a tanároktól. Szerinte sokkal határozottabban ki kéne állniuk az érdekeik mellett.

8.15 Gyerekek a Kaffka Margit Általános Iskola előtt

8.13 Pukli szórakoztat

Pukli István közben elkezdett beszélni az iskola előtt összegyűlt szimpatizánsoknak. Azt mondta, hogy a Teleki épülete szimbolizálja az oktatási rendszer helyzetét, ami omladozik.

Az igazgató azt ígérte, hogy 53 percig ő fogja szórakoztatni az iskola előtt összegyűlt embereket. Kezdésként pedig felolvassa a Tanítanék Mozgalom 12 pontját. Majd meg is szavaztatja a 12 pontot az emberekkel, úgy, mint múltkor a Kossuth téren.

8.12 A Telekibe csak három diák ment be

Miközben Pukli élőben nyilatkozik a Hír TV-nek, az autósok szimpátia dudalást tartanak. Pukli arról beszél a tévének, hogy a kormánynak fel kellene fognia hogy itt a jövő generációja a tét. 250 iskola jelzett vissza, de úgy tudja, ennél többen tiltakoznak. Azt mondta kb. három diák ment be szerdán az iskolába, és az első órát pótolni fogják.

8.11 Éljen Pukli!

“Éljen Pukli! Éljen a tanári kar!” – kiáltotta egy férfi amikor Pukli István és a nevelőtestület néhány tagja megjelent a bejáratnál. Pukli és az újságírók a kerítésen belül vannak, a szimpatizánsok a járdán várnak. Egyelőre Pukli is vár.

7.59 A szakszervezet kint van, a diákok köddé váltak

Egységes Közösségi Közlekedési Szakszervezet tagjai a Teleki Gimnáziumnál zászlókkal vannak jelen. Egyikük azt mondta, hogy eddig minden megmozduláson ott voltak, és továbbra is szolidárisak a tanárokkal, de azt nem gondolja, hogy a mai akcióból ért majd a kormány, ezért biztosan lesz folytatás. Tudósítónk diákokat ma reggel még nem látott.

7.58 Volt, ahol már háromnegyedkor elkezdték

A Kaffka Margit iskolában már megkezdődött a munkabeszüntetés. Szeretnék megtartani a második órát, ami háromnegyed kilenckor kezdődik, ezért indítják negyed órával korábban a tiltakozó akciót – mondta egy tanár kollégánknak. Az iskola kerítésénél 15-20 ember várakozik.

7.57 Az iskola előtt kockás alsókabátban

“Már itt állok egy iskola előtt, Práter utca 11. Egyelőre egyedül, kockás alsókabátban, gyerekek beadva… Elvileg ez egy alapítványi suli, de a rendNER tőlük is inkább elvett, mint adott… 11 perc…” – írja egy szülő a tiltakozás Facebook oldalán.

7.51 Lélekben a tanárokkal vannak

A Kaffka Margit iskola előtt már több szülő is csoportosul, beszélgetnek. Azt mondták, hogy lélekben együtt vannak a pedagógusokkal, de még bizonytalanok, hogy ott maradnak-e nyolc óra után is. “Attól függ, hányan leszünk” – mondták kollégánknak.

7.49 A Telekinél egyelőre csak újságírók ácsorognak

A szintén zuglói Teleki Blanka Gimnáziumnál lévő kollégánk azt mondta, főleg a sajtó munkatársai ácsorognak az iskola előtt, tiltakozó szülők nincsenek, néhány idősebb ember áll csak a bejáratnál. Úgy tűnik, hogy beszédekre is készülnek, mert a technikusok már szerelik össze a hangosítást.

7.44 Csak behoztam a gyerekemet

“Én csak behoztam a három gyerekemet, de nincs időm itt maradni” – mondta egy anyuka az Abcúg-nak a zuglói Kaffka Margit általános iskola kapujában. Egy másik anyuka arról beszélt, hogy ha lesznek többen, akik maradnak a reggel nyolckor kezdődő megmozdulásra, akkor ő is marad, ha nem, megy tovább a dolgára. A Kaffka Margit is csatlakozott a szerdai tiltakozó akcióhoz, de az igazgató kollégánknak azt mondta, nem az egész iskola, hanem a tantestület egy része, amit ő tudomásul vett. Szerinte bár a Tanítanák Mozgalom 12 pontjában nagyon sok támogatandó ötlet van, maga a mai megmozdulás nem feltétlenül járul hozzá ezek megvalósulásához.

7.41 Jogilag nem sztrájkolhatnak

A tanárok gyakorlatilag sztrájkolni fognak, azért hívják mégis munkabeszüntetésnek, mert a törvény értelmében nem sztrájkolhatnának. Jogilag csak akkor engedélyezett a sztrájk, ha megelőzi egy hosszú és sikertelen egyeztetési procedúra, Pukliék azonban épphogy nem fogadják el azt a fórumot, a Közoktatási Kerekasztalt, ahol a kormány tárgyalna velük.

7.35

A Tanítanék Mozgalom egyik vezetője, Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója még a március 15-i nagydemonstráción szólította fel a kormányfőt és az államfőt, hogy kérjenek bocsánatot “az elmúlt hat évben megalázott pedagógusoktól”, de a bocsánatkérés nem érkezett meg szerda éjfélig. Nem teljesült a másik követelésük sem, hogy a kormány üljön tárgyalóasztalhoz a Civil Közoktatási Platform 12 pontjáról.

Ezért Pukli azt kérte, hogy aki szimpatizál velük, az 8 és 9 óra között álljon ki az iskolája elé, és szavaztassák meg újra a platform 12 pontját, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének szeptembertől. Példaként említette az érettségi rendszer átalakítását, hogy a diákok azokból a tárgyakból és úgy tehessenek vizsgát, ahogy a tanulmányaikat megkezdték. Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője szerint az akció alatt nem lesznek ellátatlanok, vagy felügyelet nélkül a gyerekek.

A tanárok azt szeretnék, hogy azok a szülők, akik támogatják a követeléseket, elmennének az iskolákhoz és azt az egy órát a tanárokkal töltenék, és megismernék követeléseiket.

Akik nem tudnak elmenni, azoktól azt kérték:

  • akár fényes nappal is nyissák ki esernyőjüket,
  • viseljenek kockás inget,
  • akasszanak ki kockás zászlót az ablakba.
  • Pukliék a Facebookon azt írták, már jóval több, mint 150 intézményről tudják, hogy helyszíne lesz az „Egyórás tiltakozásnak”, de ennél többet is várnak. A meghirdetett eseményhez több ezren csatlakoztak.

    A mozgalom korábban közölte, hogy ha nem teljesülnek a követeléseik, és a kormány nem ül tárgyalóasztalhoz (a Közoktatási Kerekasztalt nem fogadják el), és nem indulnak el, az oktatási rendszer javítását célzó tárgyalások, akkor egyre hosszabb és hosszabb munkabeszüntetéseket fognak tartani.

    Forrás: abcug.hu.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!