Kilátó az edelényi szőlőshegyeken

Kilátó az edelényi szőlőshegyeken
Kilátó az edelényi szőlőshegyeken
Edelény, Miskolc – Újabb kilátóval gazdagodott Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. beruházásában, a Bódvavölgyi Erdészeti Igazgatóság területén készült el a Császtai kilátó.

A Császta a Sajó és a Bódva folyók között húzódik meg, s a környék magaslatai közé tartozik. A 16 méteres létesítményt az Edelény várost határoló császtai zártkertek kitűnő szőlőtermő lankáin túl, az erdőtömb peremén építették meg. A négyszögletes, háromszintes, fa szerkezetű kilátó a 280 méteres dombtető dísze lett. A létesítményt Tirpák Bálint (2Architects Studió Kft.) tervezte. A tartószerkezetet rétegelt, ragasztott fenyőből, a járófelületeket pedig tölgyből készítették el. Legfelső szintjéről páratlan kilátás nyílik a környékre és a Bükkre, tiszta időben pedig akár a Tátra panorámájában is gyönyörködhet a turista.

Császtai kilátó1

 

Edelény térségében a császtai szőlőskertek sokszínű turisztikai kínálattal bírnak látnivalók és rendezvények terén egyaránt. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai abban bíznak, hogy a kilátó megépítésével hozzájárultak a dinamikusan fejlődő terület turizmusának további növekedéséhez.

– Vereb István, kommunikációs tanácsadó, ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. –