Friss hírek

2011.04.23. 04:15

A teljes Munkácsy-életmű a keszthelyi Festetics-kastélyban

<p>A teljes Munkácsy-életművel meg lehet ismerkedni hamarosan Keszthelyen. A Magyar Nemzeti Galéria és Pákh Imre gyűjteményéből rendezett nagyszabású tárlatot a Festetics kastélyban mutatják be április 29-től október 1-ig- tájékoztatta a Független Hírügynönséget a Nemzeti Galéria.</p>

Április 29-től látogatható a Munkácsy Mihály műveit bemutató, a Munkácsy Alapítvány, a Magyar Nemzeti Galéria és a Helikon Kastélymúzeum együttműködésében megvalósuló nagyszabású tárlat a keszthelyi Festetics kastélyban. A Magyar Nemzeti Galéria állandó Munkácsy-kiállítása, kiegészülve a Pákh-gyűjtemény alkotásaival kivételes lehetőséget kínál az érdeklődőknek, hiszen első alkalommal nyílik lehetőség a Munkácsy-életmű teljes körű bemutatására.

A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből érkező alkotások jobbára az életmű első felét dokumentálják a művész karrierjének indulásától egészen annak kiteljesedéséig: az 1870-ben a párizsi Salon aranyérmével jutalmazott Siralomház című festményétől kezdődően, a népi életképeken, sokalakos kompozíciókon át a világsikert hozó, a párizsi világkiállításon aranyérmet szerző Milton című festményéig. Olyan különleges tájképek mellett mint a Poros út, a Colpachon készült Hazafelé, a Fasor, vagy a Colpachi park, a korszakváltást jelző Műteremben című képen át, egészen arcképfestészetének egyik főművéig, a Paál László portréjáig számos kiemelkedő alkotás szerepel majd a keszthelyi kiállításon.

Pákh Imre a jelenleg több mint 30 művet számláló kollekciójával a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjtemény birtokosa. A keszthelyi kiállításon a gyűjtemény főművei kapnak helyet: az Ásító inas álló formátumban készült, életképi változata, amely hatalmas szenzációt keltve bukkant fel 2005-ben, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett kiállítás idején. Ezen kívül számos nagyobb népi életképhez készült tanulmány és vázlat, a többi között a Zálogházhoz festett Bohém és az Öregasszony mappával című képek, valamint a Nő zöld ruhában vagy Madame Chaplin bájos arcképe, a tájképek közül pedig a Cigányok az erdőszélen és a Mosónők korai változatai szerepelnek a kiállításon. A tárlaton helyet kapnak a Pákh-gyűjtemény leglátványosabb darabjai is: a Készülődés a papa születésnapjára, a Pálmaházban, valamint a Két család a szalonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!