Kilakoltatás Dunakeszin – RTL Híradó

Három hónapig nem fizették a hitelt, ezért kilakoltattak házukból egy családot Dunakeszin – számolt be az RTL Híradó kedden este. Ezt a hitelszerződés egyik pontja értelmében tették meg, amely kimondja, hogy a lakást azonnal tovább lehet adni. Ezért a Banki Hitelkárosultak Egyesülete az opciós joggal megkötött hitelszerződések felülvizsgálatát kéri a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől.

A családnak azért kellett kiköltöznie, mert háromhavi törlesztéssel tartoztak. A hitelt nem közvetlenül banktól, hanem egy pénzügyi vállalkozástól vették fel. A szerződésben opciós jog is volt, eszerint a házat a cég azonnal továbbadhatja. Ezt meg is tették. Egy ingatlaniroda vette meg, amely a család kilakoltatása után már árulja a házat.

A Banki Hitelkárosultak Egyesületénél azt mondják, a család problémája nem egyedi eset, egyre több ilyen lesz, mert sok az opciós vételi joggal megkötött hitelszerződés.

Lénárd Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének elnöke elmondta: az ügyletek körülbelül 20-25 százaléka ilyen refinanszírozott cégeknél van. Ez azért nagyon nagy probléma, mert ott nincs gyakorlat arra, hogy mi történik, ha valaki nem tudja fizetni a hitelét, vagy már bebukás előtt áll.

Az egyesület ezért azt szeretné elérni, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálja meg az ilyen pénzügyi vállalkozások hitelezési gyakorlatát. A híradó úgy tudja, hogy a felügyeletnél már van egy ilyen vizsgálat, de ezt egyelőre nem erősítették meg.