Kiköltöztethetők a lakásfoglalók tavasztól

Az ózdiak a miskolci kilakoltatásról döntenek, és fordítva. Véget ért csütörtökön a végrehajtási törvényben meghatározott téli kilakoltatási moratórium, így ismét elveszíthetik otthonukat az önkényes lakásfoglalók.

A fővárosban április elsejéig tolnák ki tilalmat, de az önkormányzatok belátásától függ, hogy melyik határidőt veszik figyelembe.
A miskolci kilakoltatás az ózdi önkormányzat hatósági osztályának a feladata, és fordítva. Erre azért van szükség, mert az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok esetében a hivatal nem rendelheti el saját hatáskörében a kilakoltatást – tudtuk meg az önkormányzatnál.

Nem gyakori

A kilakoltatás határidejének megállapítása nincs időhöz kötve, ez egy hallgatólagos megállapodás, amely a téli hónapokra vonatkozik – mondta dr. Sajgó Erika, a miskolci önkormányzat hatósági főosztályának vezetője. Hozzátette: az idén még nem érkezett erre vonatkozó kérelem az ózdi ingatlankezelőtől.
A hatóság az önkényes lakásfoglalók kilakoltatásáról határoz, míg a lakbért és közüzemi díjat nem fizetők kiköltöztetéséről a bíróság dönt – mondta a főosztályvezető.
A jogcím nélküli beköltözők kilakoltatása nem gaykori, évente 1-2 ilyen ózdi esettel foglalkozik a miskolci önkormányzat – tette hozzá.