Kikerültek az előzetesből az Egymásért-ügy gyanúsítottai

A bíróság megszüntette a miiliárdos áfacsalással gyanúsított Földesi-Szabó László és négy társának előzetes letartóztatását. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében gyanúba keveredett öt ember lakhelyelhagyási tilalom mellett hazamehetett. Ez azt jelenti, hogy a telelpülést, ahol laknak, nem hagyhatják el. A Vám- és Pénzügyőrség szerint az új intézkedés nem befolyásolja a nyomozást.

Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az öt gyanúsított előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdai döntésével megszüntette. A most elrendelt lakhelyelhagyási tilalom ellen azonban az ügyészség fellebbezett. Szigorítani szeretnék a tilalmat és azt szeretnék, ha a gyanúsítottak házi őrizetben várnák a nyomozás végét, azaz lakásukat sem hagyhatnák el egyenlőre. Morvai Attila elmondta, hogy erről a Fővárosi Bíróság fog dönteni, feltehetően soron kívül bírálják el az ügyészségi fellebbezést.

Sípos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a bíróság mostani döntése nem befolyásolja az Egymásért-ügyben folyó nyomozást. Arról egyelőre nem tudott nyilatkozni, hogy mikorra várható annak lezárása.

Az alapítvány korábban rendőrtisztként dolgozó vezetőjét, Földesi-Szabó Lászlót és társait milliárdos ÁFA-csalással gyanúsítják, az ügyben a VPOP Kiemelt Ügyek Osztálya nyomoz csempészet miatt.

Júniusban egy hónapra titkosította a Nemzetbiztonsági Bizottság mindazt, amit a Vám- és Pénzügyőrség vezetői meghallgatásukon mondtak az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyéről. Korábban vizsgálat indult annak tisztázására is, hogy milyen kapcsolatban voltak egymással a Nemzetbiztonsági Hivatal és az alapítvány munkatársai, de ebben az értelemben egyelőre nem találtak összefüggést.