Kikerülnek az adósság hálójából

Sajószentpéter, Kovácsvágás, Taktaharkány – Az önkormányzatok megkönnyebbülhetnek: kevesebb lesz az adósságuk.

November 7-ei ülésén kerül a kormány elé az önkormányzati adósságállomány egy részének állami átvállalásáról szóló előterjesztés. Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Az 5 ezer főnél kisebb települések teljes adósságuktól megszabadulnak, az ennél nagyobbak a tartozásuk egy részétől. A kisebb és nagyobb települések is örülnek az adósságátvállalásnak, de a jövő évi finanszírozásról még semmit sem tudnak.

Kétmilliárdos tartozás

Sajószentpéter polgármestere, Faragó Péter úgy fogalmazott, óriási segítséget jelentene a városnak az adósságátvállalás. Arra számítanak, hogy a teher 70 százalékától megszabadulnak, most ugyanis nagy nehézséget jelent a 2 milliárdos tartozás törlesztése. Hitelt pedig kénytelenek voltak felvenni, mivel a kötelező feladatok ellátásához szükséges összeg nagyobb, mint a bevételük. A polgármester hangsúlyozta: az adósságátvállalás után is csak akkor kerülnek egyenesbe az önkormányzatok, ha az állam biztosítja a feladatok ellátásához szükséges pénzt. Hozzátette: azt azonban helyesnek tartja, ha az adósságátvállalás után az állam felügyeli a települések hitelfelvételét.

Több tízmillió

Kisebb településen is érdeklődtünk, Kovácsvágáson. Mint kiderült, itt is adósságban fuldoklik az önkormányzat, több 10 millió forint a hitelük. Sándor Endre polgármestertől megtudtuk: hitelt kellett felvenniük a működésre, a bérekre, valamint a beruházások önrészére. Most reménykednek, hogy a hitelátvállalás mindezeket érinti. Többek között azért, mert ha január 1-jével megalakulnak a közös hivatalok, komoly vitát válthatna ki a települések között, hogy ki mennyi adósságot hozott a közösbe, fogalmazott a polgármester. Kovácsvágásnak az oktatási és egészségügyi intézmények fenntartása okozza a legnagyobb kiadást, mert ez a két ágazat alulfinanszírozott, és emiatt az önkormányzatnak évi 10 millió forintot kell hozzátennie a működtetéshez.

– A kistelepüléseknek alig van, vagy egyáltalán nincs bevételük– tette hozzá a polgármester. – Kötelező feladatuk viszont annál több, hiszen hozzá kell tenni a segélyekhez és a közfoglalkoztatáshoz is.

Nincs adósságuk

Találtunk olyan önkormányzatot is, melynek egy forint adóssága sincs. Ezen ritka települések közé tartozik Taktaharkány. Varga László polgármester kissé igazságtalannak tartja az adósságátvállalást. Úgy fogalmazott:

– Ahogy mi felelősen tudunk gazdálkodni, ezt ugyanúgy a többi önkormányzat is megtehette volna. Pedig végeztünk beruházást, felújítást, és biztosítottuk az önrészt uniós pályázatokhoz.

A település titka, hogy értékteremtő munkára használták a közfoglalkoztatást. Földet vásároltak, melyen gazdálkodnak, és erdőt is telepítettek, melynek köszönhetően a fűtési költségeket csökkentették. És ami fontos: csak annyit költöttek, amennyi pénzük volt.

– Mi még soha nem késtünk egyetlen közüzemi számla kifizetésével sem, nem tartoztunk soha a beszállítóinknak, és minden dolgozó időben megkapta a bérét – sorolta Varga László, hozzátéve: az önkormányzati hitelek óriási kamata hatalmas veszteséget okoznak az országnak.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .