Friss hírek

2009.09.24. 14:06

Az egészségügyi bizottságtól vár megoldást a Fidesz az ágazat problémáira

<p>Az Országgyûlés egészségügyi bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezi a Fidesz, amelyre az egészségügyi és a pénzügyminisztert is meghívnák. Mikola István, a párt egészségpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: sürgõs beavatkozásra van szükség az egészségügyi ellátó rendszer finanszírozása miatt, mert élet-halál kérdésrõl van szó. Hozzátette: mindenkit mozgósítani fognak az önkormányzatoktól kezdve a civil szervezetekig, és komolyabb tüntetésekre is készülni lehet, ha nem születik megoldás.</p>

Sérülnek a betegek jogos ellátási érdekei azzal, hogy a kórházakban korlátozni kell a betegfelvételt és elhalasztani a mûtéteket a finanszírozás miatt - mondta Mikola István. Az egészségügyi bizottság fideszes alelnöke szerint ha a kormány nem hallotta meg a jajszót, akkor az egészségügyi bizottságnak kell tennie a helyzet megváltoztatására, ezért kezdeményezi a rendkívüli ülést. Hozzátette: ezen az egészségügyi miniszternek kötelezõ megjelenni, de Oszkó Péter pénzügyminiszternek is javasolja a részvételt, mert a nyilatkozataiból az látszik, hogy nem sok fogalma van az ágazatról. Mikola István egyébként kemény vitára számít a találkozón, de azt is mondta, hogy a kérdés túlnõ a politikán, mert életrõl és halálról van szó.

A szakpolitikus arról is beszélt: két megoldás maradt a kormány kezében a helyzet kezelésére. Az egyik a források átcsoportosítása, a másik pedig a hiánykorlát megemelése. Hozzátette: a pénzre azért is egy szükség van, mert terjed a H1N1 influenza, ráadásul a magas munkanélküliség miatti szociális válság is átcsapódik az egészségügyre, mert a reményvesztett emberek hajlamosak a különféle megbetegedésekre. Mikola István úgy látja: ha eredménytelen lesz a bizottsági ülés, akkor komolyabb tüntetések lesznek, amibõl az önkormányzatok és a civil szervezetek is kiveszik a részüket.

Mikola István kitért a múlt héten gyomorvérzésben meghalt férfi esetére is. Elmondta, hogy nem ez volt az elsõ eset az utóbbi idõben, amikor nem láttak el valakit és belehalt a betegségbe. Ezek mind-mind figyelmeztetõ jelek, hogy elakadt az ágazat - tette hozzá a szakpolitikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!