Kikapcsolták a halált kérő asszony lélegeztetőjét Spanyolországban

Spanyolországban az orvosok kikapcsolták a lélegeztetőkészülékét annak a gyógyíthatatlan beteg asszonynak, aki bíróságon perelte ki magának a halálhoz való jogot – jelentették be csütörtökön a hatóságok. Az andalúziai bíóság március 1-én ítélt úgy, hogy az 51 éves Inmaculada Echevarriának jogában áll kérnie az életben tartó berendezések kikapcsolását.

Az asszonyt, aki az utóbbi 10 évet egy vallási rend kórházában töltötte ágyhoz kötve, szerdán átvitték egy grenadai állami kórházba, és ott az orvosok kikapcsolták a lélegeztetőjét. Magyar idő szerint szerda este 9 órakor megállapították a halál beálltát.

Echvarria gyerekkorától szenvedett izomsorvadásban, szinte teljesen béna volt. Tavaly novemberben kérelmezte, hogy “a méltó és fájdalommnetes halált választhassa”, mivel életét értelmetlennek érezte. Olyan injekciót szeretett volna kapni, amelytől azonnal megáll a szívműködése.

Az El Pais címú spanyol napilap csütörtökön hosszú interjút közölt az asszonnyal. Ebben a beteg egyebek között azt mondta, hogy már 27 év óta szeretett volna meghalni.

A spanyol Halálhoz való jog egyesület üdvözölte a március 1-bírósági ítéletet. Nyilatkozatban húzta alá, hogy a lélegeztetőgép kikapcsolása nem eutanázia, hanem kezelésről való lemondás.

A spanyol katolikus egyház elítélte a gyógyíthatatlan beteg asszony halálba segítését.